Що має побачити кожен львів’янин: Лиса гора, де водиться нечисть

20302 0
Tvoemisto.tv продовжує публікувати цікаві факти про визначні місця Львова. Сьогодні пропонуємо вам 7 цікавинок про невід’ємну частину нашого міста – гору, яка є такою ж давньою, як і Львів. Подейкують, що кілька століть Лиса гора – це також місце зустрічі всілякої нечисті.
фото: stezhkamu.com, l-travel.com.ua, iloveukraine.com.ua, poshtivka.com, linetime.com.ua, blog.karpaty.info

фото: stezhkamu.com, l-travel.com.ua, iloveukraine.com.ua, poshtivka.com, linetime.com.ua, blog.karpaty.info

1. Історія гори розпочалась ще в далекому ХІV столітті, коли на ній був другий замок-палац короля Лева Галицького. У 1340 році під час нападу на місто замок зруйнували, проте його не стали відбудовувати. Протягом багатьох років гора була повністю спустошена. Саме тому її почали називати Лисою. Ще її кликали: Піскова, Кальварія, Стефана. Останню назву присвоїли львівські міщани у XV—XVII столітті.

2. На гравюрі Гоґенберга за рисунком 1607-1608 років, автором якого вважають Аврелія Пассаротті, її названо: «гора Стефана, загально звана Левовою». Насправді горою Стефана мав би називатись невисокий пагорб над Стрільницею, тому що від її підніжжя здійснювали розмежування міських земель. Хитрі львівські міщани перенесли назву гори на 400 метрів далі, аби збільшити кількість своїх угідь.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин: будинок Ландау

3. Лиса гора знаходиться між Замковою горою та Кайзервальдом, а якщо точніше, то між сучасними вулицями Кривоноса й Довбуша. Її висота – 389 метрів над рівнем моря. Назва Піскова гора пов’язана з ландшафтом навколишньої місцевості. Пагорб майже незаліснений, лише з південного боку він порослий деревами та кущами. Здебільшого пагорб складається з пісковиків та піску. Наприкінці XVII століття на горі активно використовувались піскові кар’єри та камінь для будівництва кам’яниць на новоутворених вулицях. Завдяки протестам історика Ісидора Шараневича каменоломні на цій горі ліквідували.

4. Львів’яни вірять, що Гора князя Лева улюблене місце нечисті: на її вершечку проводять свої зібрання відьми, чарівниці та чорти. В одній із легенд розповідається, що відьми злітаються на гору опівночі, сідають в коло та промовляють заклинання, після якого на горі з’являється сатана.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин: фабрика повидла на Жовківській рогатці

5. У більш сучасній легенді йдеться про те, що у ХVII столітті біля підніжжя гори розбили свій табір роми, але місцеві мешканці дуже неприязно до них ставились. Роми покинули це місце, однак залишили глибоку криницю. Через кілька років від нещасного кохання в криниці втопився молодий хлопець. Із того часу криниця ніби почала приманювати молодих людей, які одне за одним чинили в ній самогубство. Місцевою громадою було прийняте рішення назавжди закопати це небезпечне місце.

6. Ще однією з таких містичних легенд є розповідь про личаківського різника Омелька Цвика та його дружину – відьму Оришку. У цій історії також задіяний відомий львівський винар Костянтин Корнякт, який одного ранку, відчинивши двері льоху, де зберігалося дороге вино в бочках, знайшов там нетверезого Омелька в жіночому одязі. Усе це стало результатом відьомських розваг на Лисій горі. Омелька тоді мало не «засмажили» на вогнищі через підозру у чаклунстві. Проте його дружині-відьмі Оришці з допомогою чорта таки вдалося врятувати свого чоловіка.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин. Дахи Львова з храму Ольги та Єлизавети

7. Усім, хто захоче залізти на Лису гору, радимо робити це у світлу частину доби. Не тому, що віримо у відьом, а тому що пагорб має чимало крутих схилів, які краще розгледіти заздалегідь.

Джерело: Львівська поштівка, Фотографії старого Львова, Стежками.com, Вікіпедія

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!