Що має побачити кожен львів’янин. Перша Дирекція львівської залізниці

4141 0
Сьогодні Tvoemisto.tv пропонує зазирнути всередину будинку, який прикрашає врятований Меркурій.

Наприкінці ХІХ століття на Галичині бурхливо розвивалося залізничне сполучення. Спершу залізницями займалися приватні товариства, такі як Акційне товариствщ ім. Карла Людвіга, залізнична колія якого з’єднала Львів з Віднем. Коли ж залізниця перейшла у державну власність, то з’явилася необхідність звести власний будинок, не тільки для адміністративних потреб, а й для проживання представників дирекції. Вони мешкали на першому поверсі.

1909, колекція: Ігор Котлобулатов, джерело: lvivcenter


Зводили його в 1885-1887 роках на вул. 3 Мая, 3 (тепер це вул. Січових Стрільців) за проектом архітектора Вінцента Равського-молодшого. Цей архітектор ще був причетний до створення таких будівель, як казарми на вул. Княгині Ольги, промислова школа на вул. Снопківській, дім Політехнічного товариства на вул. Дудаєва.

 

1975-1980, колекція: Володимир Румянцев, джерело: lvivcenter

1912, Biblioteka Narodowa, джерело: polona.pl

Входова брама, вестибюль, сходова клітка щедро декоровані неоренесансним декором. На зображенні над вікнами ІІ поверху розташовані рельєфи з алегоріями Електрики, Механіки, Інженерії, між вікнами ІІІ поверху розташовані каріатиди.

Верхівку будинку увінчує фігура крилатого Гермеса (Меркурія), що стоїть на шарі в пориві руху — роботи скульптора Леонардо Марконі. 1897 р. Дирекція залізниці покинула цей будинок, який переобладнали для потреб готелю «Імперіал».

Зараз у Львові цю будівлю знають як «будинок з Меркурієм», скульптуру якого відреставрували за кошти небайдужих городян, які об’єналися ще у у 2010 р.  За два роки існування цієї ініціативи зібрали понад 32 тисяч гривень.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!