Що має побачити кожен львів’янин: Простір Синагог

6949 0
Tvoemisto.tv продовжує серію публікацій про визначні та особливі локації Львова. Сьогодні пропонуємо вам кілька фактів про меморіальний громадський проект «Простір Синагог», що на вулиці Староєврейській.
фото: lviv.web2ua.com

фото: lviv.web2ua.com

«Простір синагог» – пам’ятка єврейської історії, яка донедавна була занедбаним і маловідомим місцем. Три споруди, що знаходились в самому серці Львова – «Золота Роза», Велика міська синагога та Бейт Гамідраш – були знищені під час Голокосту. Обговорення щодо вшанування місць єврейської історії розпочалось в 2008-му році між владою міста та учасниками конференції «Єврейська міська спадщина Центрально-Східної Європи».

Пізніше оголосили міжнародний конкурс, у якому обрали берлінського архітектора Франца Решке. Він отримав завдання відновити архітектурні пам’ятки у єврейському кварталі. Основною його метою було не відновлення старих споруд, а збереження того, що від них залишилось. На переконання архітектора, таке рішення мало би продемонструвати всю масштабність трагедії Голокосту.

Читайте також: У Львові відкрили меморіальний комплекс «Простір синагог». Фоторепортаж

фото: meest-online.com

фото – прес-служба ЛМР (Мирослав Пархомик)

Є легенда, що назва синагоги «Золота Роза» походить ще з часів XVI століття. У 1603-му році у Львові з’явилися єзуїти, і король надав їм ділянку для будівництва єзуїтського костелу. На цій ділянці євреї вже встигли збудувати синагогу, тому вони розпочали судовий процес, який згодом програли. На захист єврейського народу стала багата вдова Роза: вона продала свій великий маєток, щоб викупити ділянку землі. Та єзуїтський єпископ, побачивши незрівнянну красу Рози, забажав, щоб вона стала його дружиною. Не вагаючись ні хвилини, вона погодилась, за умови, якщо єпископ негайно віддасть синагогу євреям. Коли документ про відмову від землі було доставлено до представників єврейської громади, Роза отруїлася. Вдячні євреї хотіли вшанувати пам’ять сміливої жінки і назвали синагогу на її честь.

Читайте також: Джейсон Франциско про «Золоту Розу», львівських євреїв та ідентичність

Проект «Простір Синагог» об’єднує кілька міні-просторів: руїни синагоги «Золота Роза»; меморіал «Увіковічнення»; ділянка, де був Бейт Гамідраш (дім навчання, у якому здобували релігійну освіту хлопці й чоловіки); ділянка, де була Велика міська синагога. 

Велика міська синагога вважається найдавнішою синагогою у Львові. Львівський історик Майєр Балабан віднайшов давні документи, у яких було зазначено дату зведення – 1320-й рік. За привілеями Казимира ІІІ, євреї складали присягу на дверях святині.

Бейт Гамідраш, що слугував домом навчання, був розташований між цими двома синагогами. Спочатку будівля була зроблена з дерева, а пізніше її переробили на цегляну. На першому поверсі розміщувався зал для молитви, а на другому – бібліотека і приміщення для навчання.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин: Вірменський квартал

фото: alex-shutyuk.livejournal.com

фото: gazeta.lviv.ua

Початок будівництва другої частини «Простору синагог» планують на 2017-й рік. На місці Великої міської синагоги планують облаштувати меморіальний простір.

За матеріалами сайту Центру міської історії Центрально-Східної Європи, сайту Фотографії старого Львова

Підготувала Олеся Шеремета


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!