Що має побачити кожен львів’янин: середньовічний замок у мініатюрі

10575 0
Tvoemisto.tv продовжує розповідати про цікаві об'єкти Львова, де варто неодмінно побувати. Сьогодні пропонуємо 7 фактів про своєрідний середньовічний замок в мініатюрі – дім архітектора Юзефа Сосновського.
Фото: livejournal.com

Фото: livejournal.com

1. Палац Юзефа Сосновського складається з двох будинків, розміщених на вулиці Генерала Чупринки під номерами 50 і 52. Побудували їх з різницею в 7-8 років у кінці XIX – на початку XX століття. У той час вулицю називали Хрестовою (Кшижовою), а ці будинки мали номери 38 і 38А. Старий номер досі видно на огорожі. Один будинок – своєрідний середньовічний замок, в якому жив Юзеф Сосновський, а другий – прибутковий дім. Проте виглядають ці споруди як одна будівля.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин: «львівський Гоґвортс»

2. Дім збудований в псевдоготичному стилі з елементами венеційської готики, що робить будинок схожим на маленький замок. Палац відомий передусім своїм балконом та розписами на склепіннях стелі балкону та в під’їзді, які частково збереглися. У його будівництві Юзефу Сосновському допомагав відомий львівський архітектор, автор так званої «гуцульської сецесії» Іван Левинський. Останній у Львові також спроектував будинки акціонерного товариства «Дністер», «Академічної громади» і готель «Жорж».

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин: обсерваторія Львівської політехніки

3. Перед головним порталом будинку колись стояли два стовпи зі скульптурами орлів. Тому його ще називали дім «Під Орлами». А помешкання власника й сьогодні охороняє кам’яний лев, що стоїть праворуч входу до брами в невеликому садку. А за брамою розміщені скульптурні прикраси у вигляді голів людей.

4. Над входом в будинок №50 зображені родовий герб Юзефа Сосновського Наленч (Nałęcz) та герб Лада (Łada), який може бути гербом дружини архітектора. Їх також можна побачити на склепіннях стелі балкону.

5. За брамою будівлі досі збереглася дерев’яна бруківка. Вона була дорожча за звичайну кам’яну, тому клали її лише біля будинків львівської еліти, аби гуркіт возів чи карет, цокіт копит і просто звук кроків не заважав багатіям.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин. Будинок вчених

6. На початку ХХ століття будинок № 50 придбав бібліофіл і колекціонер Францішек Бесядецький, а будинок № 52 – Антон Краінський. Пізніше власники змінювалися. Нині тут житловий будинок та хостел.

7. Сьогодні дім Юзефа Сосновського потребує реставрації. Ще влітку 2014 року балкон цього будинку ввійшов у перелік пам’яток-претендентів на отримання гранту від Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини. Львів’яни могли проголосувати за його відновлення. 

Як потрапити?

Палац Юзефа Сосновського розміщений за адресою: вул. Генерала Чупринки, 50-52. Вхід в браму та під’їзд відкритий для охочих. 

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин. Палац Потоцьких

За матеріалами: haidamac.org.ua, livejournal.com, ukrainaincognita.com, city-institute.org

Підготувала Яна Гончарова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!