Що не так з новим Законом про антикорупційний суд

1721 0
Закон передбачає, що справи НАБУ, розгляд яких почався в загальних судах першої інстанції, будуть завершені так само в загальних судах.
фото: genplanua.com

фото: genplanua.com

Апеляції щодо справ НАБУ, які зараз уже розглядаються в судах, відбуватимуться в судах загальної юрисдикції, а не апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду, повідомляє Transparency International.

Така норма з’явилася в оприлюдненому тексті закону. Натомість саму правку голова комітету правової політики та правосуддя Руслан Князевич не зачитав у сесійній залі перед ухваленням закону. Також вона не обговорювалася на засіданні комітету. Ця норма з’явилася в тексті правок до закону, який роздали в комітеті за годину до голосування. Цієї норми також не було у запропонованій комітетом редакції порівняльної таблиці до другого читання, опублікованій на сайті Верховної Ради.

Читайте також: Судний день: в Україні прийняли Закон про антикорупційний суд. Що це означає

Тепер закон передбачає, що справи НАБУ, розгляд яких почався в загальних судах першої інстанції, будуть завершені так само в загальних судах. Отже, апеляція відбудеться в обхід Антикорупційного суду. Натомість апеляція справ мала б відбутися в апеляційній палаті Антикорупційного суду.

«Ця норма — це амністія для всіх топ-корупціонерів, чиї справи вже в судах. Це зміна попередніх домовленостей і тексту самого законопроекту прямо перед голосуванням, — стверджує Віталій Шабунін, голова правління «Центру протидії корупції». — У погоджувальній таблиці, викладеній на сайті Верховної Ради, цієї правки не було, і апеляція мала бути в Антикорупційному суді. Тепер же справи Мартиненко, Насірова та інших одіозних топ-посадовців так і залишаться в звичайних судах та, як ми розуміємо, будуть "злиті"».

Крім того, така норма означає, що найближчі вироки проти топ-корупціонерів країни українці побачать не раніше, ніж через 2-3 роки, бо щонайменше півроку займе створення Антикорупційного суду, а ще 1,5-2 роки у двох інстанціях розглядатимуться самі справи, які тільки туди потраплять.

Читайте також: 8 думок про те, хто і як може подолати корупцію в Україні

«Необхідно терміново виправити цю помилку, проголосувавши за відповідні зміни до закону. Ухвалена норма відкладає винесення остаточних рішень по справах НАБУ ще на кілька років. Саме тому Президент України має невідкладно подати зміни до закону та виправити цю помилку», — зазначає виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

Нагадаємо, що 7 червня Верховна рада підтримала законопроект №7440 про створення в Україні Вищого антикорупційного суду. А вже 11 червня Закон про Вищий антикорупційний суд підписав Президент.

Читайте також: Як українцям змінити цінності та подолати корупцію? Три тези від несторівської групи

Раніше Tvoemisto.tv пояснило, як новий Закон вплине на боротьбу з корупцією в Україні. Головна ідея запровадження Антикорупційного суду – це забезпечення незалежності та доброчесності суддів. Створення Антикорупційного суду – це вимога міжнародних фінансових організацій, ЄС та США. Це останній і ключовий елемент разом з Національним антикорупційним бюро (НАБУ) та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП) для створення замкненої антикорупційної вертикалі в Україні.

Антикорупційний суд має здійснювати правосуддя як суд першої інстанції та розглядати справи про корупційні і пов’язані з корупцією злочини.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!