Що очікує ринок нерухомості у Львові

10266 3
Депресії на ринку нерухомості Львова немає, хоча стагнація і повільне сповзання цін на масове житло присутні. Ринок працює, хоча поки що не на достатніх оборотах. Зокрема, ріелтори відзначають збільшений в геометричній прогресії потік заявок від заможних покупців з Харкова та Дніпропетровська. Серед претендентів, бажаючих прикупити для постійного проживання житло у Львові – держслужбовці, бізнесмени, футболісти і просто звичайні громадяни, що продали нерухомість в інших великих містах країни.

Відтак, ціни в доларовому еквіваленті у Львові, звичайно, просіли, але незначно – на 5-15%, і фактично в середньому "крутяться" біля психологічної позначки в 1 тис. дол за квадрат. Детальніше аналізує тенденції на ринку нерухомості Львова ZN.UA.

У ретроспективі минулого десятиліття ціни на львівські квартири повторювали загальнонаціональну динаміку. На початку 2004 року період затишшя на ринку квартир закінчився і стартувала тривала фаза підйому, що досягла своєї найвищої точки в 2007-2008 рр.  Наприкінці 2008 – на початку 2009-го "пропало все":  дешеві іноземні гроші, зростання економіки, стабільність гривні і впевненість у нескінченному стрибкоподібному зростанні ринку нерухомості. Бульбашка на ринку нерухомості тріснула – середня ціна за вельми посереднє житло чи не миттєво злетіла до 1200 дол за кв. м. Поряд зі звичайними квартирами в "спальниках" у Львові в той час пропонувалося і житло по 3-4 тис. дол за "квадрат".

Після обвалу настав період стагнації, що продовжився в 2009-2013 рр. Впродовж п'ятирічки ціни на масовку повільно сповзали, в цілому знизившись ще на 15-20% і досягнувши усереднених 1 тис. дол за кв. м "вторинки".
Драматичний 2014-й приніс економіці країни різке "занесення в червону зону" всіх основних макроекономічних індикаторів. Здавалося б, львівський ринок, як і ринок нерухомості всієї країни, був зобов'язаний повторити сценарій першої хвилі фінансово-економічної кризи зразка 2008-го, однак, цього не відбулося і не відбудеться в найближчому майбутньому ні у Львові, ні в інших великих мегаполісах країни. Ціни в доларовому еквіваленті, звичайно, просіли, але незначно - на 5-15%, і фактично так в середньому і "крутяться" біля психологічної позначки в 1 тис. дол.

У деяких районах центру міста та прилеглих в останні роки побудовані будинки-вставки в історичний ареал, за квартири в яких заможні громадяни досі готові платити по 1500-2000 і більше доларів за кв. м. У числі родзинок, за які фактично і сплачуються настільки великі гроші, – сусідство з зеленими зонами, імпортні ліфти навіть в 5-6 поверхових будинках (іноді й зі спуском в підземний паркінг), оригінальні неповторні проекти, заздалегідь побудовані приміщення для охорони, власна огороджена прибудинкова територія, ну і, звичайно, неповторні краєвиди.

Чому ринок нерухомості у Львові просів, але не обвалився? По-перше, основоположна причина – добротні квартири у Львові, не можуть коштувати дешево і бути рівними за вартістю з дорогими авто, які все одно штампує конвеєр. По-друге, на відміну від 2008-го напередодні економічних потрясінь на ринку не було бульбашки. Квартири не були особливо доступними, але ціни на них більш-менш відповідали доларовому еквіваленту доходів населення.  По-третє, 50% девальвація гривні – економічно необґрунтована. Причини поточних валютних курсів не тільки в зовнішніх чинниках, а й у досить неоднозначних рішеннях влади, зокрема НБУ. І результатом цієї політики якраз і є той факт, що хороша нерухомість знову стає чи не найбільш надійним засобом збереження і множення фінансових накопичень.

Інститут проектування "Комфортбуд" наводить такі ціни на квартири у львівських новобудовах станом на травень поточного року.

У зв'язку з підвищенням курсу валют ціни на житло в новобудовах міста в 2014 р. у гривневому обчисленні зросло. Зростання було характерне для всіх без винятку районів міста. Залежно від району ціна за метр збільшилася в гривнях від 10 до 16% порівняно з 2013 р. Середній приріст гривневої ціни по місту – 12%.

Як і в минулому році, найдорожча нерухомість залишається у Галицькому та Франківському районах, найдешевша в передмісті (Винники, Солонка, Брюховичі).

Галицький р-н – ціна в середньому від 14 350 грн за кв. м, у листопаді 2013 р. - від 13 тис грн.

Франківський р-н – від 9970 грн. за кв. м, в кінці 2013 р. - 8600 грн.

Личаківський р-н – від 9810 грн за кв. м, в кінці 2013 р. - 8700 грн.

Сихівський р-н – від 7950 грн за кв. м, в кінці 2013 р. - 6950 грн.

Шевченківський р-н – від 7780 грн за кв. м, в кінці 2013 р. - 6800 грн.

Залізничний р-н – від 7150 грн. за кв. м, в кінці 2013 р. - 6350 грн.

Передмістя – від 6600 грн за кв. м, в кінці 2013 р. - 5350 грн.

Середня ціна по місту - від 9000 грн. за кв. м.

Ще в листопаді 2013 середня по місту ціна ледве перевищувала 8 тис. грн.

Ціни на нерухомість в місті істотно залежать від стадії будівництва будинку і площі квартир, що перебувають у продажу (відомі принципи: чим ближче до здачі будинку, тим дорожче, і чим більше площа квартири, тим, як правило, дешевше).

Що стосується вторинного ринку нерухомості Львова, то тут цінова сегментація районів відрізняється майже від усіх інших міст України саме тим, що в центрі житло іноді дешевше, ніж у віддалених спальних районах. Справа в тому, що поряд з дорогими австрійськими та польськими люкс і напівлюкс (розкішні під'їзди, мармур, чарівна ліпнина на фасадах, високі до 5 м стелі тощо) в центрі міста розташовані і "красиві зовні, але жахливі всередині" ті ж австрійські та польські, але старі зношені будинки з досить сумнівними нюансами на кшталт вузьких дворів-колодязів, входу в квартиру по балкону, санвузлів на балконі, пічного опалення, пожежонебезпечного дерев'яного перекриття і т.п.

У той же час ще з радянських часів зберігає свій престиж розташований на околиці міста район вул. Науковій та вул. Володимира Великого з широкими проспектами, зручною інфраструктурою і хорошим сполученням з центром. Усереднена ціна без ремонту – 1 тис. дол за кв. м в звичайному будинку радянської побудови.

Набирає популярності і район Сихова. Так, добиратися до центру іноді доводиться в забитих до відмови маршрутках, і жити в одній з багатьох десятків новобудов, коли сусіди буквально "заглядають" до вас у квартиру, не кожному до душі. Але ці незручності багато в чому перекриває відмінна інфраструктура, сучасні торгові об'єкти, фітнес-центри, кінотеатри, зручні ринки.

Примітний і Шевченківський район, тільки не весь, а той, що сусідить з вул. Чорновола, відомої як вулиця численних новобудов, досить престижних і затребуваних покупцями в силу безпосередній близькості до центру Львова.

На противагу цим районам непопулярними і дешевими, як і у всіх великих містах України, є райони промзон, зокрема квартири дешевше нікуди в районах Рясне і Рясне-2. Не відрізняються високими цінниками район Галицького перехрестя і деякі інші місця, повітря яких залежить від рози вітрів.

Зате одним з найдорожчих і престижних є шматочок сучасного Франківського району, що в старовину носив назву "Кастелівка", який у свою чергу є частиною більшого району, що в давнину називався "Новий світ". Цей порівняно невеликий трикутник, затиснутий між двома довгими вулицями Чупринки і Котляревського, складається із з'єднання нової елітної, як правило, малоповерхової (до 5 поверхів плюс 2-3 мансардних) сучасної забудови, а також будинків і вілл, побудованих знаменитими архітекторами.

Ще один старовинний мікрорайон, що примикає до центру, відноситься до Личаківського району і примикає до численних забудов медінституту. Там також багато і старовинних розкішних "люксів", і напівклубних, споруджених та зданих в експлуатацію новобудов преміум-класу. Є й досить зручні для проживання так звані обкомівські будинку 70-х років минулого століття, в яких раніше проживали високопоставлені радянські партійні функціонери.

У Львові поки що не помічено будівельних пірамід, хоча деякі компанії під підозру час від часу потрапляють. Як і в цілому по країні, у фаворі в покупців саме гідні об'єкти на ринку первинної нерухомості. На вторинці купується порівняно малобюджетне недороге житло, попит на об'єкти вартістю понад 60-70 тис. дол сильно обмежений.

Загальний попит на ринку підтримується не тільки львів'янами та жителями області, значну частину з яких складають "заробітчани" з європейських країн. Серед покупців традиційно кияни, а також, що є особливістю поточного року, жителі багатьох великих обласних центрів країни.

Читайте також:
4 Грудня, 2014 20:52
гість автор брехун....
29 Листопада, 2014 15:18
опв Замовна стаття
27 Червня, 2014 22:54
Сергей БРЕХНЯ!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!