Що очікує на українські виші: пояснення від міністра освіти

4663 0
Президент України Петро Порошенко підписав новий закон «Про вищу освіту». Відтак, міністр освіти і науки України Сергій Квіт ще раз нагадав про основні новації цього закону. Серед них – ідея університетської автономії, нова структура з контролю за якістю, зменшення аудиторного навантаження, третій цикл вищої освіти на інші.
Фото: vnz.org.ua

Фото: vnz.org.ua

1. Новий Закон України «Про вищу освіту» спирається на ідею університетської автономії: «Це автономія академічна, фінансова та організаційна. Тобто вищі навчальні заклади самі будуть вирішувати більшість питань, не звертаючись за дозволами до Міністерства освіти і науки України. У контексті фінансової автономії вищі навчальні заклади матимуть право відкривати депозитні рахунки у банках і розміщувати у них свої спецфонди, які зараз обслуговуються в Держказначействі. Разом із автономією та широкими правами ми передаємо університетам відповідальність за їхню якість».

2. "Якісними університетами є ті університети, які були б конкурентоздатними на глобальному ринку і займали провідні позиції в глобальних рейтингах. На сьогоднішній день таких у нас немає. Як буде відбуватись контроль? Для контролю за якістю створюватиметься нова структураНаціональне агентство із забезпечення якості вищої освіти", – пояснив Сергій Квіт. Вона формуватиметься за квотним принципом, окрім представників уряду туди входитимуть представники університетів різної форми власності – державної, комунальної, приватної форми. Туди буде входити представник від студентства, від академії наук, від працедавців (4 представники). Ця агенція повинна бути професійно-незалежною. Зі створенням цієї агенції ліквідується ВАК (Всеукраїнська атестаційна комісія), а відтак Нацагенція з якості відповідатиме за ліцензування та акредитацію університетів. "Паралельно із цим законом ми уже провели через уряд нову систему ліцензування та акредитації – ці системи спрощують процес, є більш прозорими і зрозумілими. І разом з тим ці вимоги не зменшуються. Також Нацагенція з якості ліцензує спецради з захисту – на сьогодні будуть не лише постійно діючі спецради з захисту, а й одноразові. Це – принципово нове і у всьому світі дисертації захищаються одноразовими спецрадами. Спецрада збирається лише раз і з кола фахівців, які спеціалізуються на темі тієї чи іншої дисертації", – пояснив Сергій Квіт.    

3. Окрім того, новий Закон України «Про вищу освіту» зменшує навчальне навантаження на викладачів: «На сьогодні воно складає 900 год. на рік. А фактично буває й понад 1000 год. Новий Закон фіксує навчальне навантаження – 600 год. на рік. Викладачі зможуть більше приділяти уваги науковим дослідженням. Також зменшується аудиторне навчальне навантаження на студентів». Це означає більше годин для самостійної роботи, будуть нові критерії оцінювання якості знань.

4. Також в Україні запроваджують третій цикл вищої освіти: «Ми мали бакалаврський рівень (цикл), магістерський, і тепер запроваджується третій цикл – доктор філософії (PhD). На базі аспірантур та докторантур будуть створюватися сучасні структуровані PhD-програми. Це принципово нові вимоги до якості. І саме на третьому циклі освіти здійснюється інтеграція науки і освіти».

5. В контексті фінансової автономії всі виші матимуть право відкривати рахунки в банках і розміщувати там свої спецфонди, які досі обслуговувалися в казначействі. це дуже важливий сегмент розвитку університетів.

Читайте також: 10 новацій у вищій освіті, які вводять європейські правила гри


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!