Що очікувати Україні від парламентських виборів у Польщі. Думка експерта

2461 0
У неділю, 25 жовтня, у Польщі відбулися вибори до Парламенту, де вперше за 8 років більшість отримала опозиційна партія «Право і Справедливість». Про те, що спричинило такий вибір польського народу, та які можливості та небезпеки несе для України новий Сейм в коментарі Tvoemisto.tv розповів експерт фонду «Центр досліджень Польща — Україна» д-р. Адам Лельонек.
Фото: uazmi.org

Фото: uazmi.org

Згідно офіційних результатів виборів, опублікованих на сайті Polskie Radio, до польського Сейму проходять 5 партій«Prawo i Sprawiedliwość» («Право і Справедливість», PiS (37,58%), «Platforma Obywatelska» («Громадянська платформа», PO (24,09%), «Kukiz’15» (8,81%), «Nowoczesna» (7,6%) та Polskie Stronnictwo Ludowe (Польська селянська партія, PSL (5,13%). Не пройшли до польського Парламенту блок «Zjednoczona Lewica», («Об’єднані ліві», ZL) який набрав 7,55% (для блоків у Польщі прохідний бар’єр складає 8%) та право-популістська партії KORWiN (4,76%).

Адам Лельонек, який є ад'юнктом на кафедрі міжнародних відносин Технічно-комерційної академії ім. Хелєни Ходковскєй у Варшаві відзначив, що офіційні результати виборів не стали несподіванкою у Польщі. Головним питанням залишалося лише те, скільки набере партія «Право і Справедливість». Навіть букмекери майже точно спрогнозували результати виборів. Тому в штабах партій теж знали про можливі результати.

Читайте також: Хто й коли стане новим генконсулом Польщі у Львові

Другим важливим моментом експерт відзначив те, що PiS переміг у всіх групах виборців, а особливо серед молоді до 29 років. У той час як «Громадська платформа», яка була в Уряді 8 років, серед молоді опинилася лише четвертою.

Причиною таких результатів Адам Лельонек називає те, що поляки розчарувалися в коаліції, яка правила країною цей час.

«Усі очікували такого результату. Люди у Польщі розчаровані останнім періодом, адже вісім років при владі була одна партія. За цей час наша позиція на міжнародній арені впала. Тільки Уряд говорив навпаки. Але поляки не відчували корисних зміни. Ми перестали бути державою, з якою хтось хотів співпрацювати», – зазначив аналітик.

Як приклад він навів той факт, що на сьогодні в Польщі дуже погіршилися відносини з близькими сусідами, особливо з Литвою. Також у Вишеградській четвірці, яка ще формально хоч і існує, рівень співпраці між країнами-учасниками зійшов нанівець. Відтак держави центральної Європи перестали співпрацювати між собою, а найпотужнішим гравцем в регіоні стала Німеччина.

Читайте також: Чим здивували львівські вибори. Думка експерта

Саме на Німеччину, за словами експерта, свого часу зробила ставку коаліція на чолі з «Громадянською платформою», однак ці сподівання не було виправдано. Відтак тепер в поляків є сподівання на PiS, який би мав змінити цю ситуацію. Однак саме відхід від «німецького напрямку» може стати однією з перших проблем, з якою зіштовхнеться новий Уряд.

«Проблема PiS полягатиме в тому, що він не буде так радо виконувати політику, яка підходить німцям. І цей потенційно новий Уряд буде атакований через різні європейські ЗМІ, особливо німецькі. Така ситуація корисна для Росії, бо вона теж може прийняти участь у цій інформаційній війні», – відзначив Адам Лельонек.

Розповідаючи про те, як зміняться відносини між Україною та Польщею, експерт зазначив, що «гірше вже не буде». Однак певні проблеми у відносинах між країнами все ж таки залишаться.

«Головна проблема – немає близьких контактів між польськими та українськими політиками. Цього не було раніше, немає і зараз», – зазначає експерт.

Читайте також: Які порушення найчастіше фіксували на місцевих виборах в Україні

Разом з тим, зі зміною влади у Польщі, на передній план вийдуть декілька питань, які до цього сприймалися як локальні, а не загальнодержавні.

«Багато експертів говорять, що PiS буде повертатися до історії, і буде проблема з ОУН-УПА. Бо раніше в свідомості поляків це було як регіональне питання, а не на рівні загальнонаціонального. Зараз такого немає. Тепер це загальнопольське питання, і ні PiS, ні PO цього не можуть ігнорувати», – наголосив аналітик.

Адам Лельонек відзначає, що існують протиріччя не лише в трактуванні історичних подій, але й у тому, як країни сприймають визнання цієї проблеми одна одною. Це, за його словами, грає на руку маргінальними силам, які є в обох країнах, але які мають доволі незначну підтримку у суспільстві. Серед них і партія KORWiN, яка не пройшла до Сейму. Саме її лідер Януш Корвін-Мікке стверджував, що Польщі не варто втручатися до українсько-російського конфлікту, а роздумуючи про ситуацію з Кримом, у коментарі російському виданню РИА Новости відзначив, що «якби, наприклад, у Львові проживало 95% поляків і в референдумі громадяни попросили б їх прийняти до складу Польщі, то жоден польський лідер їм би (мешканцям Львова) в цьому не відмовив».

Читайте також: Як медіа вплинули на результати львівських виборів. Думка експерта

«Є різні сили в Україні, які кажуть, що треба забрати Перемишль і Холм, а поляки про те, що треба забрати Львів. Просто ці маргінальні сили не мають навіть пів відсотка підтримки в суспільстві. Але завдяки їм російська інформаційна війна підносить питання «важких відносин» між українцями та поляками. Однак ці проблеми не природні», – розповів Адам Лельонек.

Про те, як після цих виборів буде сформовано новий Уряд, то експерт відмітив, що добре було б, якби PiS зміг зробити це самостійно. Адже тоді партія могла би сама реалізувати свою політику, не розділяючи пріоритети з іншими партіями.

Очолить Уряд, за попередніми домовленостями, Беата Шидло. Однак експерт відзначає, що в Польщі не відкидають можливості, що новим прем’єр-міністром може стати Ярослав Качинський. Тоді, на думку експерта, це буде навіть краще, адже Качинський в будь-якому випадку матиме вплив на польську політику.

Читайте також: Візовий центр у Львові переїде. Деталі

Щодо партій, з якими PiS може створити коаліцію, якщо їй буде не вистачати голосів, то серед можливих претендентів є лише «Kukiz’15».

«Якби дійшло до зміни лідера в Польській селянській партії, то, теоретично, з ними теж можна було би співпрацювати. Але PSL був у коаліції з PO 8 років. Тому це було б дуже ризиковано для PiS входити в таку коаліцію», – зазначив експерт.

А. Лельонек не відкидає можливість, що PiS, якщо їй не вистачатиме голосів, зможе переконати декількох депутатів увійти в коаліцію, запропонувавши їм посади в Уряді.

Спілкувався Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!