Що означає результат львівських студентів із міжнародного іспиту з медицини. Пояснення експерта

5186 0
Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького увійшов у трійку лідерів за результатами складання IFOM в Україні, але світові показники – значно вищі.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

Учора МОЗ оприлюднило результати міжнародного іспиту з основ медицини IFOM, що його складали студенти третіх курсів. Результат студентів ЛДМУ – 32,9%. На першому місці рейтингу – Тернопільський медичний університет (36,32%), на другому – Національний медуніверситет ім. Олександра Богомольця (34,69%). Приватний Львівський медичний інститут опинився на останньому місці рейтингу з результатом 21,29%. Середній показник по Україні становить 30,2%.

Читайте також: У нас забагато лікарів. Ігор Новицький про медичну освіту та розвиток офтальмології

Заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський, який, зокрема, відповідає за реформування медичної освіти, у коментарі Tvoemisto.tv розповів, про що свідчать такі результати.

«Потрібно розуміти, що ми оцінюємо. Цей іспит допомагає оцінити якість підготовки майбутніх українських лікарів. Це не є оцінкою лише студентів, це й оцінка роботи університетів: які умови вони створюють, яких викладачів мають, чи дають сучасні знання. Медицина – це не вивчення параграфів зі старої російської книжки», – каже Олександр Лінчевський.

Читайте також: Буде, як у світі. Юрій Рашкевич про реформу вищої освіти

Результати допомагають побачити місце української медичної освіти у світі, порівняти релевантність знань, співвіднести їх з різними школами тощо, говорить урядовець.

«Ми повинні чесно відповісти, чи добре університет подає знання і чи добре студенти їх засвоюють. І чи є ці знання сучасними», – додає Олександр Лінчевський.

Читайте також: Менше черг, більще пацієнтів. Що змінила медреформа у Львові

За його словами, якщо в Україні середній показник студентів-медиків є 30%, то в США він сягає 70%, а середній світовий показник – 54%.

«IFOM дав нам зрозуміти, що в Україні в медуніверситетах вивчають не те. І чесно говорити про це – базова потреба нашого суспільства. Інакше усі реформи приречені. Не мають значення виділені гроші та сучасність обладнання, якщо лікар призначає не те і не тим. Подивіться на це очима пацієнта: студент-медик саботував іспит або не склав його, бо не знав щось. Чи це обличчя нового лікаря? Чи ви б хотіли, щоб він вас лікував?», – каже Олександр Лінчевський.

Читайте також: Нема лікарів від Бога або Як реформа медосвіти зачепить кожного з нас

Щодо саботування багатьма студентами іспиту (не прийшли майже 3 тисячі), заступник міністра каже, що наразі їм запишуть результат у 0%, і, можливо, вони зможуть скласти іспит повторно, але у той чи той спосіб будуть покарані.

Олександр Лінчевський також зауважує, що університети, де студенти масово саботували IFOM, показали гірші результати на тестуванні. Окрім того, було багато порушень. На його думку, це спротив викладачів слабких університетів, адже вони більше не зможуть продавати дипломи та підробляти результати іспитів.

Урядовець також розповів, що спеціальна комісія ще розглядатиме кожну студентську роботу персонально, адже є підозра, що частина відповідей – списані. Ще раніше виник скандал із тим, що відповіді на деякі питання іспиту «злили» в мережу. За словами Олександра Лінчевського, є тестологічні методи, аби оцінити, наскільки чесним був студент, тож ця робота попереду.

«У медичній освіті має ітися про якість диплому і знань, а не про гроші. У нас же все навпаки. Виявлені проблеми будемо виправляти за допомогою вже розробленої концепції. Іспит показує, якому університету можна давати державну підтримку, який заслуговує на ґранти і в який краще вступати», – каже урядовець.

Читайте також: «Обріжте мені нігті». Що заважає розвиватися швидкій допомозі Львова

Олександр Лінчевський додає, що в більшості країн світу університети самі замовляють проведення IFOM, аби зрозуміти, куди вони рухаються, порівняти себе з іншими тощо. Українські університети також могли це зробити протягом років, але не захотіли. Тож, каже заступник міністра, державі довелось їх змусити.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!