Як у Львові виглядає Полтва під землею. Фото, відео

31731 0
Місцями бруківка під Полтвою така ж, як на вулицях Львова.
фото тараса бабенчука

фото тараса бабенчука

Підземна річка Полтва здається дуже швидкою, однак дигери-дослідники стверджують, що це не так. Вони мали змогу перевірити, коли проплили Полтвою 8 км. Про це Влад та Іван розповідають у під час стріму Tvoemisto.tv.

«Річка може здаватися глибокою, але насправді місцями вона має лише кілька сантиментрів, а деколи до коліна. Тільки коли сильна злива, то вода може сягати аж до стелі», – кажуть вони. 

Читайте також: Що відомо про підземну річку Львова. Прогулянка «узбережжям» Полтви

Під час екскурсії підземною річкою Львова Tvoemisto.tv побувало в районі проспекту Чорновола, готелю «Львів», а також між Оперним театром і театром ім. Марії Заньковецьої, де раніше планували створити «портал» у Полтву.

У стелі колекторів річки є люки, які призначені для того, щоб зимою в них викидали сніг. Один з таких люків є біля пам’ятника Адамові Міцкевичу. Крім того, у стінах колекторів є невеликі «тунелі», розташовані в поблизу проспекту Чорновола. За словами Влада та Івана, під час Другої світової війни приблизно в таких умовах переховувалися євреї від німців.

В підземній Полтві досі можна знайти стародавні монети й гранати. Під час прогулянки річкою Tvoemisto.tv наткнулося на гвинтівку, яку не змиває навіть водою.

«Ймовірно, це гвинтівка Мосіна, яку колись залишив солдат або хтось викинув в каналізацію. Вона прикипіла і від того часу вода не може її змити навіть під час зливи», – додають дослідники.

Читайте також: У Львові планують створити віртуальну подорож підземною Полтвою

За їхніми словами, перебувати в підземеллі Полтви досить безпечно, адже 90% колекторів добре вентилюються, однак в частині колектора на вул. Василя Стуса дуже великий вміст сірководню, тому йти туди не радять.

Нагадаємо, що у Львові планують створити віртуальну подорож підземною річкою. Раніше була ідея також створити «портал» у річку там, де зараз фонтан біля Оперного театру. Однак, люк, з якого можна було сходами спуститися в річку, застелили бруківкою.

Софія Шавранська

Фото і відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!