Що потрібно, аби у Львові стали обов'язковими рекомендації щодо зведення безпечного житла

969 0
Загалом йдеться про 10 пунктів, які мали б суттєво покращити будівництво, зробити будівлі зручнішими, посилити безпеку.
Фото зі сторінки Андрія Садового

Фото зі сторінки Андрія Садового

Для зведення безпечного житла у Львові міські управлінці напрацювали низку рекомендацій. Загалом йдеться про 10 пунктів, які мали б суттєво покращити будівництво, зробити будівлі зручнішими, посилити безпеку. Крім того, Верховна Рада підтримала законопроєкт, який вимагає від забудовників проєктувати та споруджувати бомбосховища у кожній новій будівлі. Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев у коментарі Tvoemisto.tv каже, що для того, аби такі рекомендації працювали як обов'язкові, потрібно вводити місцеві правила забудови. 

«Державні будівельні норми загалом визначають ключові правила та необхідні умови для, приміром, пожежної безпеки, безпеки користування об'єктом, а те, що стосується якості середовища, – визначають місцеві правила забудови. Кожне місто має свою специфіку, історію, характер… Ми зараз «за» те, щоби на рівні законодавства вводилися місцеві правила забудови (нормативно-правовий документ – ред.). Про це неодноразово заявляли, і більше того «за» те, щоби муніципалітети могли впливати на умови проєктування, офіційні вимоги до об'єктів. Тобто не тільки рекомендувати, а й надавати правила, які мають обов'язково виконувати», – говорить він.

Читайте також: Львівський Шанхай. Репортаж з мікрорайону Під Голоском, який забудовують «вікно у вікно»

Антон Коломєйцев запевняє, що у Львові є низка об'єктів, які відповідають затвердженим рекомендаціям. Для забудовників, за його словами, це вигідно, бо на ринку нерухомості в місті існує конкуренція, і забудовники змагаються між собою, хто кращі умови для потенційного користувача запропонує. А рекомендація – своєрідна підказка, щоби її враховували. 

«Ми намагаємося тримати контакт з відповідними профільними міністерствами, надсилали свої рекомендації. Нам важливо, щоби законодавсто ввело ці місцеві правила забудов. Колись такі правила були, але не так працювали. Кілька років тому були дискусії про те, чи вводити їх, а це означає  дати можливість муніципалітетам впливати та створювати свої правила, які достатньо жорстко визначають правила забудови», – зазначає головний архітектор Львова.

Із іншого боку, продовжує Антон Коломєйцев, є питання щодо напрацювання законодавчої бази, яка би була максимально адаптована до європейських норм. Найкраще, вважає він, орієнтуватися на будівельні норми і коди, які є в Європі. 

Читайте також: Львів зобов'язує забудовників будувати паркінги, які можуть бути укриттями

«Насправді, усе працює в комбінації. Наприклад, ДБН передбачають, що відстань між фасадами багатоквартирних будинків має бути не менше 20 м, якщо будинки мають 4 поверхи і більше. Але, якщо маємо два будинки по 10 поверхів, то, на мою думку, 20 м відстані між ними буде недостатньо. Умовно, висота 10-поверхівок становить 33 м, тоді між ними виходить коридор, навіть, якщо сонце потрапляє, то простір буде дисгармонійний та депресивний, хоча при цьому відповідатиме ДБН. Так, у наших правилах якраз прописали: відстань між фасадами має бути не меншою, ніж висота будівлі. Тому, якщо ці фактори будуть посилені додатковими, передбаченими в законодавстві, а також місцевими правилами, то якість житлового середовища змінюватиметься», – зазначає Антон Коломєйцев. 

Нагадаємо, що місто презентувало рекомендації із облаштування більш безпечного житла, яке б витримало ударні хвилі під час війни. Забудовникам рекомендують будувати армовані кімнати у квартирах багатоповерхівок, як це роблять в Ізраїлі. При чому, відкритими залишаються досі питання використання деяких паркінгів чи укриттів, з якими треба навести лад. Тvoemisto.tv розпитало забудовників, що вони кажуть про особливі приміщення у квартирах, коли вдасться їх реалізувати і як це вплине на вартість житла.
Ольга Коваль 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!