Що потрібно їсти восени, щоби не хворіти

7705 0
Осінь – це період, коли наш організм запасається енергією, щоб у всеозброєнні зустріти холодну зимову пору. Через те, що день стає коротшим, а погода все більш прохолодною, ми підвищуємо загальне споживання калорій, особливо за рахунок жиру і простих вуглеводів. Безконтрольне вживання жирних і солодких продуктів може істотно підвищити енергетичну цінність раціону харчування на 300-500 калорій вище норми. Тому пропонуємо вам кілька порад осіннього харчування, що допоможуть почуватися здорово і не набирати вагу.
фото: sunny7.ua, pogoda.nur.kz, resto-zametki.com.ua, gosdim.com.ua

фото: sunny7.ua, pogoda.nur.kz, resto-zametki.com.ua, gosdim.com.ua

Восени ми їмо більше, ніж того вимагає наш організм

Можна сказати, що в давні часи вживання їжі восени в більшій кількості і набір ваги були виправдані. Попереду був «голодний» зимовий період, і запаси жиру допомагали його пережити. Ті часи минули, а тенденція більше їсти, щоби зігрітися у деяких людей залишилася. Курт Краучі, вчений з психіатричної клініки університету в Базелі (Швейцарія), вивчав пацієнтів із сезонним афективним розладом (тип розладу настрою, обумовленого відсутністю світла). Він виявив, що під час зимової депресії вживалося більше вуглеводів, особливо солодощів, а також продуктів, які багаті крохмалем. При цьому була відзначена тенденція на зменшення споживання подібних продуктів з початку застосування світлової терапії. «Ці дослідження показали прямий зв’язок між відсутністю достатньої кількості світла і депресією, яка і підштовхує організм до додаткового споживання вуглеводів», – каже Краучі.

Незважаючи на те, що це цілком природно з психологічної точки зору, ми, таким чином, перенавантажуємо зайвою роботою власний організм: депресуємо, внаслідок чого їмо і набираємо вагу. Саме тому так важливо в осінній період допомогти нашому організму – не переїдаючи, вживати ті продукти, які зміцнюватимуть нашу імунну систему, зігріватимуть нас і будуть допомагати залишатися здоровими і стрункими до наступного теплої пори року.

Суха шкіра, потріскані губи

Разом з осінню приходить поривчастий сухий вітер, який щодня відчуває на собі наша шкіра. Саме шкіра, будучи «третьою легенею», забезпечує захист від вторгнення вірусів і бактерій, коригує водний баланс і температуру тіла. Осінній вітер ж послаблює і виснажує шкіру, ми відзначаємо сухість обличчя і рук, помічаємо тріщинки навколо рота і на губах, зморшки. Щоб запобігти настільки небажаним явищам, введіть у свій раціон продукти, багаті вітамінами і мінералами, які захистять шкіру, такі як крупи, цільнозернові злаки, горіхи, гриби, молочні продукти, капусту, коренеплоди.

Щоб наситити шкіру вологою, використовуйте сезонні фрукти і воду. У холодну пору року воду бажано пити теплою. Необхідними для нашого організму в цей період є поліненасичені жирні кислоти Омега-3 і Омега-6, що містяться у великих кількостях в жирній морській рибі (сьомга, норвезький оселедець, форель, сардина і скумбрія). Вживаючи в їжу жирну рибу, ви не тільки боретеся з осінніми стресами, але і зводите до мінімуму ненаситність.

Зайва волога, неприємна сухість

Сирість, настільки властива цьому сезону, погіршує стан наших суглобів, викликаючи відчуття втоми, тяжкості, оніміння в руках і ногах. Добре виводять вологу з організму в такий період страви з овочів та зернових, чорний кунжут, сухий імбир. Зайву сухість, яка восени затримується в легенях і викликає різкий кашель і сухість в гортані, допоможуть знизити молочні продукти і страви з них. Тонізуючий ефект для організму в цілому матиме смачне і корисне яблучно-грушеве пюре.

Корисна гострота

Страви з додаванням прянощів і трав особливо корисні в осінній період, коли легені найбільш чутливі до впливу холодних температур. Це можуть бути лавровий лист, каперси, кмин, кардамон, кориця, гвоздика, кріп, фенхель, цибуля-порей, орегано, мускатний горіх, розмарин, чебрець, куркума, імбир, хрін, цибуля, часник і перець чилі. Крім цього необхідно потроху вводити в раціон кислі продукти: квашену капусту та цитрусові (лимон, грейпфрут, апельсин) тощо. Якщо вас мучить мокрий кашель, уникайте надмірного споживання молока, яловичини, баранини, курки, кориці, фенхеля, імбиру, цибулі та часнику, кави. Зайву вологу прекрасно виводить чай з м’ятою і ромашкою, редька, кайєнський перець, гарбуз, ріпа, норвезький оселедець і гриби.

Сезонне харчування

Харчування за сезоном вкрай важливе для нашого здоров’я, бо в потрібний час включаються всі захисні функції організму. Наш раціон повинен підтримати оптимальний баланс вологи в організмі, зміцнити імунітет і систему травлення, підготувати легені і шкіру до агресивних періодів сильних вітрів і низьких температур. Травна система в осінній період схильна до стресу, тому слід уникати надмірного споживання холодних напоїв, несезонних овочів в сирому вигляді – помідорів, перцю, і включити в свій раціон в достатній кількості корисну жирну морську рибу, теплі страви з осінніх овочів, різні каші. Все це допоможе організму створити енергетичну базу, а значить, ви менше будете хворіти і відчувати себе втомленим і сумним.

Джерело: gosdim.com.ua

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!