Що потрібно знати перед тим, як взяти кредит. Поради від Нацбанку

5955 1
Передусім – не варто вірити рекламі про безвідсоткові позики.
Фото: соцмережі

Фото: соцмережі

Українці найчастіше керуються емоціями, коли беруть позики, і не усвідомлюють власної відповідальності за фінанси, розповіли фахівці освітньої програми НБУ «Економічний експрес» під час днів «Економічної освіченості» у Львові, передає кореспондентка Tvoemisto.tv.

Читайте також: Львівським підприємцям будуть відшкодовувати частину відсотків за кредитами з міського бюджету

Згідно з дослідженням про фінансову освіченість, проведеного НБУ спільно з проектом «Трансформація фінансового сектору» від USAid, лише 27% українців мають рахунки в банках. Це прямо корелюється з фінансовою грамотністю, кажуть в НБУ. Також низький рівень економічних та фінансових знань сприяє значній недовірі українців до фінансових установ. Цей показник становить 20%, при чому лише близько 4% опитаних довіряють фінустановам повністю.

Втім, це не заважає українцям робити позики, керуючись емоціями і без перевірки інформації. У НБУ розповіли, на що слід звернути увагу, якщо потрібно взяти кредит:

  • Проаналізуйте – чи справді вам потрібен кредит і на яку суму.
  • Зберіть та вивчіть пропозиції на ринку кредитування, не керуйтесь порадами знайомих та критерієм «близько від дому». Також не вірте рекламі про кредити під 0%, оскільки безвідсоткове кредитування заборонене законом. Обирайте за ціною.
  • Дізнайтесь у вибраному банку реальну річну вартість кредиту – відсотки, послуги страхування, комісії тощо. Для цього потрібно вимагати в кредитодавця паспорт кредиту.
  • Уважно читайте договір, особливо те, що написане дрібним шрифтом. Попросіть проект договору, щоб ретельно вивчити його вдома або проконсультуватись з юристом. Подумайте кілька днів.
  • Кредитодавець має, за законом, запропонувати щонайменші три страхові компанії, а не нав’язувати одну.

Читайте також: Як економити на теплі. Вигідні програми у Львові

У НБУ зазначають, що 76% консультантів, які працюють з видачею кредитів, не називають повну вартість позики навіть у відповідь на пряме запитання про це. Варто також пам’ятати, що реальна річна ставка зазвичай перевищує задекларовану щонайменше у 10 разів.

Також зверніть увагу на речі, що сигналізують про те, що фінустанова може обманути:

  • Нульова ставка
  • Обіцянка дати кредит онлайн без відмови
  • Нав’язування додаткових послуг
  • Надмірні штрафи за протермінування
  • Тиск для швидшого ухвалення рішення

Також варто пам'ятати, що, згідно з українським законодавством, людина може відмовитись від кредиту протягом 14-ти днів з дня оформлення договору, повернути тіло кредиту і нараховані відсотки та розірвати договір. Щоправда, це стосується споживчих кредитів, що використовуються на власні потреби. На іпотеку це не поширюється.

Зараз у НБУ працюють над платформою, де буде представлено рейтингування банків за вартістю їхніх кредитів. Окрім ціни кредиту, з рейтингу можна буде дізнатись про лояльність банку до клієнтів. У понятті лояльності закладені правдивість умов договору кредитування, відсутність недобросовісної реклами, повне інформування клієнта тощо. Такий інструмент має запрацювати вже восени. Першими на платформі з'являться 10 найбільших банків, що контролюють 90% українського ринку фінпослуг.

Окрім того, зазначають у НБУ, на розгляді у парламенті перебувають два законопроекти, що мають зробити ринок фінансових послуг більш прозорим. Один з них – про посаду фінансового омбудсмена, який вирішуватиме суперечки між споживачами і надавачами фінансових послуг.

Олександра Бодняк

 


Читайте також:
2 Лютого, 2020 02:30
Loan Urgent Я просто отримую позику, яку я вчора подав на свій банківський рахунок, якщо вам потрібна позика, щоб з нею зв’язатися, і вона є хорошим позикодавцем, якщо ви подасте заявку на позику у вашої компанії, ви отримаєте кредит, і все завдяки її допомозі (finanerlibertycapitals @ gmail.com) Пані Кайла Абубакер
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!