Що потрібно знати перед тим, як утеплювати будинок у Львові

4956 0
Львів’ян просять не утеплювати тиньковані фасади історичних будинків, адже це призводить до пошкодження стіни та втрати будинком автентичного вигляду. Утеплювати будинки у зоні історичного ареалу можна лише за умови погодження з управлінням охорони історичного середовища. За самовільні дії мешканців будинку штрафуватимуть. Водночас, мешканцям спальних районів чи будинків, які не несуть історичної цінності, перед утепленням радять звертатися до ЖЕКів і, по-можливості, утеплювати не окремі квартири, а весь будинок.

Старі будинки у Львові здебільшого будували у дві цегли, а не у півтори, і така товщина є достатньою, щоб утримувати тепло в приміщенні, повідомила tvoemisto.tv начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко. Утеплювати фасади, які є пам’ятками архітектури, заборонено, водночас можна утеплювати бічні торцеві фасади. Для цього теж необхідне відповідне погодження.

«Найкраще утеплювати бічні торцеві фасади, які не мають штукатурки. Ці цегляні фасади розраховані на те, що до них мав би бути прибудований будинок. Ці фасади зараз найбільше потерпають від переохолодження, тому що вони навіть не мають штукатурки», - розповіла Лілія Онищенко.

Водночас вона наголосила, що історичну цінність мають також будинки збудовані у міжвоєнне двадцятиліття, фасад яких не оздоблений ліпниною.

«Інколи людям здається, що фасад їхній не має ніякої цінності, наприклад, будинки міжвоєнного двадцятиліття, збудовані у 30-ті роки. Там дійсно, здебільшого, немає декору, але вони мають унікальну штукатурку із шматочками слюди, яка виблискує. Це досить міцна штукатурка і вона характерна для своєї епохи. Якщо її утеплити, фактично такий будинок втратить своє лице. Тому ми закликаємо людей, щоб перед тим, як таке робити, вони проконсультувалися зі спеціалістами», - додала чиновниця.

Наразі випадків пошкодження істричних фасадів через утеплення не було зафіксовано, каже чиновниця. За самовільні дії доведеться заплатити штраф. Якщо пошкодили історичну пам’ятку, розмір штрафу визначає управління охорони історичного середовища, якщо не пам’ятка – штраф складає районна адміністрація.

Читайте також: 6 способів утеплити свою оселю та зекономити

Якщо йдеться про утеплення не історичних будівель, нормативними документами не передбачено якихось дозволів чи погоджень, проте мешканцям радять підійти до ЛКП чи районної адміністрації і узгодити свої дії, розповів tvoemisto.tv заступник голови Франківської районної адміністрації з питань житлово-комунального господарства Орест Тимчишин.

Якщо мешканці змінять колір фасаду будинку, на них можуть накласти адміністративний штраф і зобов’яжуть відновити попередній колір будинку.

Однак Орест Тимчишин не пригадує випадків, щоб львів’ян за це штрафували.

У свою чергу ЖЕК може запропонувати мешканцям утеплення будинку, як окрему послугу, так як тарифом це не передбачено. Мешканці можуть, укласти додатковий договір з ЛКП, а вже ЛКП замовить підрядника.

«По вул. Карпінця мешканці утеплювали квартири, і щоб це виглядало завершено, попросили нас утеплити місця загального користування - сходову клітку. Ми йдемо на зустріч мешканцям. Якщо стіни промерзають, бо є панельні будинки, то мешканці купують матеріали, а ми роботи виконуємо за свої кошти. Так було з будинком на вул. Тролейбусній, 12», - розповів Орест Тимчишин.

За його словами, якщо частина мешканців вирішує утеплити квартири, їм пояснюють, що дешевше буде утеплити весь будинок, а не виставляти риштування на весь під’їзд, а утеплювати вибірково. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!