Як зробити експрес-тест на Covid-19 в домашніх умовах. Відео

25057 0
Швидкі тести потрібно робити на 3-5 день від перших симптомів, однак лікарі не беруть їх до уваги, а відправляють на повторний.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Експрес-тести, зроблені в домашніх умовах, є швидким методом визначення, чи не хворієте ви на коронавірус. Однак, у лікарні ці тести до уваги не беруть, а скеровують робити тест повторно. Про види тестів та коли краще їх робити розповіла Tvoemisto.tv завідувачка сімейного відділення 2-ї міської поліклініки у Львові Юлія Данило.

Зокрема, є два види тестів, один з них – на антиген, який потрібно брати зі слизових оболонок носа. Другий тест – на виявлення антитіл до коронавірусу. Він дозволяє виявити імуноглобуліни. Високий рівень імуноглобулінів М свідчить про пік хвороби, а G свідчить про те, що людина перенесла Covid-19. 

«Експрес-тестування згідно з рекомендаціями ефективно робити на 3-5 день від початку симптомів. Перед здачею експрес-тесту ніякої підготовки не потрібно на відміну від ПЛР-тесту, де перед тим не рекомендують їсти і чистити зуби», – каже Юлія Данилко. 

Щодо імуноглобулінів M i G, то цей тест потребує забору крові. Його рекомендують робити також натще зранку. 

Тести, зроблені в домашніх умовах лікарі не беруть до уваги, а скеровують на повторний тест. Однак, зазначає Юлія Данилко, що експрес-тести, зроблені у лабораторії, є ефективним методом визначення коронавірусу.

«Згідно з останнім наказом МОЗ ми можемо ставити Covid-19 на основі швидкого тесту», – каже вона. 

Крім того, лікарка не радить призначати самостійне лікування вдома, оскільки коронавірус дуже підступний. Одного дня його симптоми можуть стихати, а наступного знову з’являтися, тому потрібно звертатися до лікаря одразу. 

Читайте також: Чи експрес-тестування є підставою для діагнозу Covid-19

Нагадаємо, швидке експрес-тестування, яке сімейні лікарі проводять у себе в кабінетах, також є підставою для встановлення діагнозу Covid-19. В окремих випадках людей скеровують на ПЛР-тестування, що досі вважається основним методом для діагностики коронавірусу. 

Для закриття лікарняного чи припинення самоізоляції повторного тестування робити не потрібно. Є лише окремі категорії людей (лікарі чи працівники МВС), які потребують повторного тестування. Їх допускають до роботи лише з негативним ПЛР-тестом. Всі інші люди мають перебути 14 днів самоізоляції та пройти повторний огляд у сімейного лікаря.

Софія Шавранська


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!