Що потрібно знати про пластикові внутрішні паспорти

6641 0
14 грудня Президент України повідомив, що з 1 січня 2016 року, українці зможуть замінити паперовий паспорт на документ нового зразка – пластиковий паспорт. Журналісти Tvoemisto.tv дізналися кому першочергово замінюватимуть паспорт, його вартість та які документи потрібно подавати.
фото: facebook

фото: facebook

Зовнішній вигляд паспорта

На своїй офіційні сторінці у Facebook Глава МВС Арсен Аваков розповів як виглядатимуть пластикові паспорти: «Ідентифікаційна картка виготовляється з багатошарового полімерного матеріалу (полікарбонат), на який внесення даних здійснюється за технологією лазерного гравіювання.

У дизайні використані головні символи держави: Державний прапор України, Малий Державний герб України, Гімн України.

У правій верхній частині картки оптико-перемінною фарбою (OVI) надруковано спеціальний символ, який свідчить про наявність безконтактного електронного носія.

На лицьовій частині картки розмішено імплантований захисний елемент, виготовлений за технологією DOVID, що має три рівні аутентифікації. На лицевій частині картки розташовано елемент рельєфно-точкового текстильного шрифту, шо призначений для сприйняття інформації особам з вадами зору.

На зворотній частині картки розмішено спеціальний захисний гравірувальний елемент.

На зворотньому боці міститься оптико-змінне зображення відцифрованого образу обличчя особи та попарно відокремлені цифри року її народження. Машинозчитувана зона відокремлена голографічною стрічкою.

Паспорт має вісімнадцять захисних елементів. Термін дії десять років. Видається виключно Державною Міграційною Службою України

З 11 січня стане можливим оформлення пластикових карт з безконтактним електронним носієм, які замінять паперові паспорти українців.

Кому видаватимуть?

Як повідомили в Державній Міграційні Службі Львівської області, паспорти будуть видаватися першочергово тим дітям, що вперше їх отримують. Також пластиковий документ будуть пропонувати тим, хто виготовляє закордонний паспорт чи тим, хто замінює старий паспорт у зв’язкою зі зміною прізвища. Тобто, коли людина звертатиметься в міграційний підрозділ, їй пропонуватимуть змінити паспорт на документ нового зразка.

Важливо, що відтепер паспорт планують видавати дітям з 14 років, а не з 16-річного віку, як це було раніше.

Де можна отримати паспорт?

Отримати новий паспорт можна буде у відділенні міграційної служби за місцем проживання. Проте, як повідомили Tvoemisto.tv, є проект, що виготовлення паспорта нового зразка, так само як і закордонного, буде неприв’язаним до реєстрації.

Які документи потрібно подавати?

З документів, які потрібні для того, щоб отримати паспорт громадянина України потрібно тільки свідоцтво про народження, якщо це молода особа, яка отримує паспорт вперше. Якщо особою відбувається заміна документа, то потрібно надати старий паспорт. Фотографію будуть робити при оформленні співробітники служби.

Чи потрібно вже з 1 січня змінювати паспорт?

Заміна паперових паспортів на пластикове посвідчення буде проходити добровільно, і паперові паспорти будуть діяти паралельно з пластиковими.

«Заміна старого паспорта на нове пластикове посвідчення – справа абсолютно добровільна, законом України передбачений 5-річний перехідний період», - заявив Аваков.

Яка інформація буде доступна на пластиковому паспорті?

Пластиковий паспорт буде виконувати функції ідентифікації, аутентифікації та цифрового підпису. Розмір пластикового паспорта складе 54 х 85,6 міліметра. Носієм інформації в паспорті стане двоядерний чіп.

Українці також можуть відмовитися вказувати в пластиковому паспорті відбитки пальців і підпис. Дані про національності, приналежності до якої-небудь релігії і місце проживання ID-посвідчення не містить.

По мірі розвитку державних сервісних послуг, електронні карти будуть отримувати до них доступ. У всьому іншому картка буде аналогом звичайного паспорта.

Відомості про сімейний стан будуть вказані на чіпі в електронному вигляді, а на самій карті буквами не написані.

Термін оформлення документа

Оформлятимуть паспорт впродовж 10 днів. Друкуватимуть документ на такому ж обладнанні, де виготовляють закордонні. Вироблятимуться вони не на місцях, а у Києві.

Вартість нового паспорта

За попередньою інформацією, яку озвучив Президент України Петро Порошенко, ціна нового паспорта становитиме 160 гривень.

 

 

Пластиковий паспорт - це наше прощання з Радянським Союзом!Вітаю всіх з надзвичайно важливим днем в історії України: п...

Опубліковано Петром Порошенком 14 грудня 2015 р.
 

 

Спілкувалась Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!