Що приховують загадкові таблиці на будинках Львова. Фото

9706 0
Мабуть кожен львів’янин хоча б раз на день проходить повз ці загадкові символи на будинках міста. Червоні та сині, облуплені та сучасні, розташовані на рівні очей літери «H» та «Z». Пропонуємо дізнатися, що означають ці написи на кольорових таблицях.
фото: photo-lviv.in.ua

фото: photo-lviv.in.ua

Зрештою, вони розвішані майже на кожній вулиці, котру забудовували до Другої світової війни. Проте мало хто знає, що з ними робити й чому їх повісили.

Таблички з літерами «H» та «Z» на стінах будинків у Львові

А почалося все ще за часи «бабусі Австрії». Попри загальну думку про ідеально чистий Львів тих часів, не все виглядало так ароматно і гламурно. Бувало, що всю вулицю вкривало сміття або товстий шар багнюки. А що робити, якщо в тому болоті загубиться щось важливе? От, наприклад, приїхали пожежники гасити пожежу, а через болото після дощу не можуть знайти гідрант (пристрій (кран) на водопровідній мережі для подачі води, здебільшого при гасінні пожеж, для поливання вулиць тощо. – Ред.)?

Табличка з літерою «H», що вказує на гідрант (H) на будинку у Львові

Раціональні та розважливі австрійці вирішили мудро – поставити вказівники на гідранти (Н) і, заодно, на люки зв’язку (Z).

Табличка з літерою «Z», що вказує на гідрант (Z) на будинку у Львові

Користатися з них дуже просто. Найвища маленька тризначна цифра – порядковий номер чи то будинку, чи то гідранту, чи то таблички (правдоподібно, велося реєстр, але достеменно нічого про це невідомо).

Табличка з літерою «H», що вказує на гідрант (H) з розшифровкою значення кожної цифри

Число над літерою – діаметр труби. Числа зліва чи справа – відступ у метрах у відповідну сторону до гідранта. Нижня цифра – відповідно, відступ від будинку до гідранта.

Що ж ми маємо тепер? Як вирішують цю проблему теперішні мешканці Львова, за 90 років після прощання з Австро-Угорською монархією та Найяснішим Цісарем?

Табличка з літерою «H», що вказує на гідрант (H) Сучасний варіант. Бюджетний

Якщо австрійці мали натхнення для кожного окремого випадку виплавляти окрему табличку, то у наш час оптико-волокна та штучного інтелекту у комунальних служб на такі дрібниці часу, напевне, не вистачає і інформацію малюють. Добре, якщо ще в межах відведених для цього табличок.

Але так як завжди після ночі настає світанок, так і у Львові взялися за відновлення доброї справи.

Літера «Z», що вказує на гідрант (Z) на будинку у Львові

Приблизно з літа 2010 року по місту можна все частіше зустріти ось такі – щоправда, пластикові – кирилізовані таблички для гідрантів.

Сучасна пластикова кирилізована табличка, що вказує на наявність гідранту

За матеріалами photo-lviv.in.ua

Опублікувала Оксана Антонів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!