Як переробляють дерева, які постраждали від буревію у Львові. Відео

2120 0
Внаслідок негоди на переробку привезуть близько 300-400 тонн гілок.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Після першого буревію у Львові, 25 червня, було понищено багато дерев та гілок, які відвозять на комунальне підприємтво «Зелене місто» для переробки на компост. Друга негода, яка сталася 30 червня, подвоїла кількість дерев, і їх досі продовжують тоннами відвозити на підприємство.   

 

Станція компостування органічних відходів у Львові розташована на очисних спорудах, тут переробляють відходи на органічні добрива. 

«Спершу загальна кількість гілля становила 115 тонн, але машини продовжують приїжджати. Є інформація, що це лише початок, бо спершу чистили загальні вулиці, а ще є парки і сквери», – каже директор ЛКП «Зелене місто» Святослав Євтушенко.

Найскладнішою частиною процесу ліквідації наслідків негоди, каже він,  є саме їх переробка, адже дерев дуже багато, а вивезли ще далеко не всі. На станцію, як правило, привозять дрібні гілки, які також можуть бути з листям. 

Процес переробки дерев тривалий, адже спершу потрібно гілки подрібнити, чим займаються спеціальні машини. Після цього подрібнену сировину перемішують разом з органікою, тобто з тою, яку люди окремо сортують. Для отримання з сировини добрив необхідно близько двох місяців. 

На сьогодні у Львові налічується 1008 коричневих контейнерів, які призначені для органічного сміття. Це близько 90% покриття усього міста. Вміст цих контейнерів, власне, потрапляє у «Зелене місто».    

«У нас є сито (спеціальна машина), яка призначена для компостування, в якій усе перемішують та додають бактерії, а також контролюють температурний режим та режим вологості. Коли компост готовий, то він стає чорний, схожий на перегній», – каже Святослав Євтушенко.

Читайте також: Уроки буревію або що варто змінити у підході до утримання дерев у Львові

Читайте також: Подвійна шкода. Що не так із деревами, які повалила гроза у парку Франка

Найбільшою перевагою «Зеленого міста» є те, що вони переробляють сміття в добрива, після чого компост можна продати. Компанія зараз має контракт з підприємством, яке виготовляє біодобрива. 

«Процес перевезення органічних відходів на підприємство ще не до кінця налагоджений, але нам привозять сміття з ринків, магазинів, різних баз тощо. Кожна людина робить особистий внесок до покращення екологічної ситуації, сортуючи органіку», – додає він. 

Від громадян відходи приймають безкоштовно, а для юридичних осіб до 1 серпня діє пільговий тариф, який складає 50% від загального тарифу на перероблення – 644 гривні за тонну. Відтак, для юридичних осіб за пільговим тарифом вартість становить 322 гривні. 

«Для порівняння, захоронення сміття у Львові становить близько 755 грн за 1 тонну.  Крім того, місто ще мусить платити за перевезення, тому компостування значно вигідніше і корисніше», – каже він.

Читайте також: Від стихії у Львові постраждало п'ять історичних дерев

Нагадаємо, що від негоди постраждали не лише старі дерева, а й молоді. В основному серед поламаних дерев найбільше кленів, тому в Управлінні екології кажуть, будуть обмежуватися з посадкою кленів. Найбільш стійкими до таких непердбачуваних погодних умов є акації, дуби й берези, однак це залежить також  від здоров'я та віку дерев. 

Софія Шавранська

Фото і відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!