Що робити дитині у випадку булінгу. Алгоритм дій

6334 0
Міністерка освіти Лілія Гриневич розповіла, куди звертатись, якщо дитину цькують у школі або вона стала свідком цього.
Фото: 4mama.ua

Фото: 4mama.ua

Як писало Tvoemisto.tv, 17 грудня Верховна Рада ухвалила закон про протидію булінгу. Лілія Гриневич, очільниця МОН, розповіла про покроковий алгоритм дій у випадку, коли дитину цькують чи вона бачить, як цькують інших.

Якщо дитина стала свідком булінгу в закладі освіти, передусім вона може розказати про це батькам, вчителю, психологу або безпосередньо директору, каже Лілія Гриневич.

Також дитина може звернутись на гарячу лінію з протидії насильству в сім’ї або із захисту прав дітей ГО «Ла Страда-Україна»; до соціальної служби з питань сім’ї, дітей та молоді; Національної поліції України; Центру надання безоплатної правової допомоги.

Педагоги ж, у свою чергу, зобов’язані інформувати керівника навчального закладу про випадки булінгу, свідками яких вони стали, незалежно від того, поскаржилась жертва чи ні.

Читайте також: Шкільні офіцери поліції: стати друзями для дітей, щоб уберегти

Після отримання звернення дитини, відповідна особа або орган інформує керівника закладу освіти у письмовій формі про випадок булінгу. Той розглядає його та з’ясовує усі обставин булінгу. Відтак, він скликає засідання комісії з розгляду випадків булінгу та пропонує план подальших дій. Якщо комісія визнала, що це був булінг, а не одноразовий конфлікт, то очільник закладу зобов’язаний повідомити уповноважені підрозділи органів Національної поліції України та Службу у справах дітей.

До складу такої комісії можуть входити педагоги, психолог, соціальний педагог, батьки постраждалого та булера, керівник закладу та інші зацікавлені особи.

Читайте також: Мін'юст запустив кампанію проти цькування у школах

У разі, якщо комісія не кваліфікує випадок як булінг, а постраждалий незгодний з цим, то він може одразу звернутись до органів Національної поліції України.

«За будь-якого рішення комісії керівник закладу забезпечує психологічну підтримку усім учасникам випадку», – наголошує Лілія Гриневич.

Нагадаємо, закон про протидію булінгу також передбачає штрафи. На початку 2019 року у МОН обіцяють презентувати курс для вчителів, що навчить їх запобігати булінгу.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!