Що робити і їсти, аби вберегтись від грипу?

3500 0
Зараз на Львівщині в загальній структурі застудних захворювань понад 80% займають гострі респіраторні вірусні інфекції. Зі слів заступника начальника ГУ Держсанепідслужби України у Львівській області Олега Когута, ми повинні розуміти, що входимо у епідсезон, отож кількість хворих може збільшуватись.
Фото: amizon.ua

Фото: amizon.ua

Аби вберегтися від застуди, пише Львівська пошта, варто:

– уникати скупчень людей, щоби зменшити вірогідність контакту з хворими;

– за необхідності надягати одноразові маски – вони захистять вас і ваше оточення від зараження;

– регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання;

– стежити за чистотою рук, бо інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких людина час до часу торкається;

–  користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушничками як після миття рук, так і для того, аби прикрити обличчя під час кашлю і чхання при нежитю;

– залишатися вдома при перших симптомах нездужання.

Головна порада – не займатися самолікуванням!

Як запевняє Оксана Рильська, грип – одна з найважчих ГРВІ, яка може спричинити серйозні ускладнення (ангіна, бронхіт, отит, гайморит, пневмонія). Щоб цього не сталося, потрібно дотримуватись порад лікарів і не сподіватися на те, що грип мине сам по собі – без лікування.

Читайте також: Цієї зими львів'янам загрожує три віруси грипу. Скільки коштує вакцинуватись?

Не варто лікувати грип антибіотиками.  “Антибіотики на віруси не діють, але якщо їх лікар все-таки виписав, це означає, що в нього виникли підозри щодо ускладнення цієї хвороби бактеріальною інфекцією, яка стала причиною бронхіту, отиту тощо. В цьому випадку без антибіотиків справді не обійтися. У всіх інших випадках антибіотики можуть тільки ослабити організм і завадити йому боротися з вірусами”, – каже терапевт.

"Впродовж кількох років рівень захворюваності на грип був досить високий, але сказати, що це була епідемія, не можемо. Якщо цей рівень у півтора рази перевищує епідпоріг, тоді оголошуємо епідемію грипу. Проте ні в минулому, ні в позаминулому роках такого не було, – зазначає медик. – Коли дійдемо до такого періоду цього року, сказати важко, але ретроспективно (за багато років спостережень) це може статися в лютому”.

До інфекції сприйнятливі люди різного віку, але ті, у кого слабка імунна система, серйозно порушений психоемоційний стан, заразитися можуть набагато швидше.

“У дітей, вагітних, людей похилого віку і тих, що мають хронічні недуги, перебіг хвороби найважчий. Зниженню імунітету та ослабленню захисних функцій організму сприяють переохолодження, емоційне і фізичне перенапруження, зловживання спиртним, а також стрес, – пояснює терапевт Оксана Рильська. – Люди, які психологічно себе переобтяжують або ж негативно налаштовані, майже не здатні чинити спротив інфекціям. Отож, відкладіть не надто термінову роботу, налаштуйтеся на позитив –  і все буде гаразд!”

На думку завідувача відділення Львівської обласної клінічної інфекційної лікарні Ігоря Гайдука, важливим є й загартовування. “Це не означає, що варто щодня виливати на себе відро холодної води. Починати можна з вранішнього обтирання вологим рушником, а також із загартовування горла: кілька разів на день полоскати його прохолодною водою з додаванням чайної ложки солі, – радить лікар. – Що стосується харчування, то слід віддавати перевагу здоровій їжі. Бажано, щоб до денного раціону входили гарбуз, часник, цибуля, з напоїв – узвар


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!