Що робити, коли немає світла, газу і тепла. Поради

1361 0
На випадок тривалого відімкнення електроенергії експерти радять підготувати ліхтарики з міцним акумуляторами, свічки, сухий спирт, портативну газову плиту, а також завчасно подбати про перекус.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Аналітик ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля» Андрій Андрусевич, якого цитує ЕП, радить, як підготуватись до таких надзвичайних ситуацій. 

По-перше, він радить купити мінімум десять пачок сухого спирту, за поточними цінами – це 300-400 грн. Це паливо у звичайних умовах використовується для швидкого розпалювання багать, камінів та мангалів. У сучасних українських реаліях сухий спирт може бути засобом підігріву та швидкого приготування їжі. Він легко запалюється сірником і горить без диму та запаху.

Читайте також: На Львівщині впровадили графік відключень світла

По-друге, щоб не сидіти в темряві, можна придбати великий ліхтар з потужним акумулятором. Коштує він близько 800 грн, а його заряду вистачить на шість-вісім годин. Також варто запастися сірниками та свічками.

По-третє, варто придбати портативну газову плиту за 1 тис. грн та газові балони по 100 грн.

«Опалювати одну кімнату у квартирі допоможе біокамін на етанолі, який коштує близько 10 тис. грн. Також необхідно подбати про резервуари для зберігання води, зокрема технічної, на кілька відер», – додає він.

Водночас психологиня Світлана Ройз закликає підготувати ковдри, перекус – бутерброди, печиво, придбати жувальні гумки, вони якраз допомагають знизити тривогу. Підготувати термоси з гарячим чаєм, подбати про питну та технічну воду.

Читайте також: Чим займаються українці, коли немає світла. Опитування

Світлана Ройз також радить трохи відпочити зараз: «За кілька годин після адреналіну ми відчуємо сильну втому. А ніч, скоріш за все, буде активною», – зазначила психологиня.  

Ці поради допоможуть в разі відсутності світла, газу та опалення протягом короткого часу.

Нагадаємо, що у понеділок, 31 жовтня, з 17:00 на Львівщині впровадили графік аварійних відключень світла. Орієнтовний час відсутності електроенергії – 3-4 години. Повне відновлення очікується до 22:00. Графік можна знайти тут

Софія Шавранська

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!