Що робити, коли в сім’ї підтвердили Covid-19, і чи можна розраховувати на безкоштовний ПЛР-тест

21815 0
Ізолюватися у випадку хворого в сім'ї слід у будь-якому разі.
Фото: freepik.com

Фото: freepik.com

Якщо, приміром, у трьох членів сім’ї з шести діагностували коронавірус, то їм усім мали би зробити ПЛР-тест. Так роблять в Європі, в Україні ж не тестують, якщо нема симптомів, чіткого діагнозу, а лише підозра. Про це у коментарі  Tvoemisto.tv пояснила сімейна лікарка Людмила Звір-Мацко.

Читайте також: Директор Центру легеневого здоров’я заявив, що всі медикаменти пацієнти змушені купувати самі

Лікарка зазначає, що алгоритм, коли ви контактували з підтвердженим хворим на коронавірус або самі маєте симптоми (температуру, втрату нюху, смаку, енергії), мав би бути таким: телефонуєте до сімейного лікаря, отримуєте електронне скерування на ІФА на визначення імуноглобулінів групи М. За цими результатами вам скажуть – потрібен ПЛР чи ні.

«Правильний алгоритм – це тестування і самоізоляція всіх членів сім’ї, якщо був близький і незахищений контакт, більше того – навіть колег по роботі. Звичайно, що в нас є підприємства, де регулярно тестують всіх працівників, раз на тиждень чи два, але, на жаль, ця практика не є загальнопоширеною в Україні», – додає лікарка.

Вона також пояснює, що близьким контактним вважається той, хто перебував без засобів захисту, зокрема без маски, з ймовірно або вже діагностованою інфікованою коронавірусом людиною більше, ніж 15 хвилин.

Читайте також: Хто така контактна особа і що робити після контакту з хворим на Covid-19. Пояснення лікаря

«У цивілізованих державах такі випадки чітко відслідковують, і всіх контактних із хворим обстежують методом ПЛР на виявлення вірусу. Так би мало бути в ідеалі і в нас. Та, на жаль, ПЛР проводять лише тим, у кого вже доведений контакт з інфікованим. А, врахувавши ситуацію в країні з невеликою кількістю тестів (хоча обіцяють постійно нарощувати їх), насправді, спочатку скеровують на ІФА, і тоді, коли він – позитивний, на ПЛР», – говорить вона.

Лікарка зауважує, що імуноглобуліни G і M не завжди будуть позитивними за перші 5-7 днів хвороби. Іноді вони з’являються аж на 10 день.

«А ПЛР здають лише за чергою, і люди дійсно змушені чекати тиждень, щоби отримати скерування на безкоштовний, гарантований державою, ПЛР. Багато хто не витримує і йде до приватних лабораторій, що дуже сумно», – каже вона.

Читайте такожЧерез завантаженість ліжок у МОЗ прогнозують вибіркову госпіталізацію хворих на коронавірус

Натомість директор Львівського обласного лабораторного центру МОЗ Роман Павлів каже, що, коли в контактних нема жодних проявів хвороби, то їх не потрібно тестувати. Однак ті люди, з якими підтверджений хворий перебував протягом останніх семи днів, мали б ізолюватися та залишатися вдома 14 днів.

«Але в нас ніхто цього не робить. Поки людина не має симптомів, відчуває, що здорова, то десь біжить і не дотримується вимоги самоізоляції. Вони самі й розносять хворобу», – каже він у коментарі Tvoemisto.tv.

Роман Павлів підтверджує, що коли сімейний лікар скеровує на ПЛР-тест, дійсно буває, що треба чекати тиждень. Тоді є альтернатива у вигляді приватної лабораторії, де зроблять швидше, проте, за його словами, поспішати не потрібно.

«ПЛР-діагностика нічого не покаже швидше, ніж за 7 днів. За 8 вже може показати, якщо є розвинений вірус, і він буде проявлятися лабораторно. Інакше ви його не побачите і будете думати, що здорові», – говорить Павлів.

Читайте також: Чи працюють у Львові правила МОЗ про госпіталізацію пацієнтів з Covid-19

Він додає, що нині на фоні коронавірусу є багато інших респіраторних захворювань, де симптоматика дуже подібна. Зараз до цього всього нашаровується грип. Водночас специфічного лікування Covid-19 нема, лікують лише від ускладнень.

«Пневмонію треба лікувати як пневмонію, тромбоз як тромбоз. Останній, до речі, може проявлятися у вигляді інфарктів, інсультів у декого, бо при коронавірусі кров має здатність згущуватися. Лікують не від Covid-19, а від тих наслідків, які є. Якщо в людини болить горло, голова, є температура, то слід полоскати горло, пити багато рідини, аби виводити збудник, вести спокійний спосіб життя тощо», – каже він.

Нагадаємо, що у МОЗ обіцяють збільшити кількість тестувань із 30 тисяч до 75 тисяч тестів на коронавірус за добу до кінця року.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!