Що робити, коли у місті лунає сирена тривоги. Інструкція

22447 2
Коли такі сповіщення планові, попередньо інформацію про навчальну тривогу поширюють у ЗМІ.
фото: rakhivnews.in.ua

фото: rakhivnews.in.ua

Учора, близько 22:30 по всьому Львові протягом кількох хвилин лунали тривожні сирени. Попередніх оголошень про планові ввімкнення сирен не було, тому львів’яни у соцмережах забили на сполох.

Пізніше в управлінні з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР повідомили, що сталось несанкціоноване ввімкнення апаратури Укртелекому через збій системи, а зі слів оперативного чергового в ЛОДА, сповіщення він не вмикав. 

Як зазначив у коментарі для Tvoemisto.tv Віктор Іваніцький, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, деталі щодо збою системи з’ясовують, ЛОДА створила для цього спеціальну комісію. «У Львові такий збій стався вперше. Мешканцям у таких випадках треба вмикати радіо або державні телеканали. Якщо тривога реальна, то після таких сирен інформують, чому вони звучать», – додав Віктор Іваніцький. Радіо можна увімкнути на мобільному телефоні, за допомогою навушників.

Як зазначив начальник управління оперативно-чергової служби, оповіщення та зв’язку департаменту з питань цивільного захисту населення Львівської ОДА Микола Сень, наразі працює комісія, яка з’ясовує причини несанкціонованого запуску. 

Львів'янам нагадують: у випадках, коли навчальна чи планова тривога є запланованою, інформацію для населення поширюють у ЗМІ задля уникнення паніки й непорозумінь у громадян. Тож, якщо у місті чути звуки сирен, перш за все, варто ввімкнути державні або регіональні телеканали та радіо. Якщо тривога спрацювала через збої у системі, потрібно зателефонувати на гарячу лінію міської (15-80) чи обласної ради, а також в управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту.

«Почувши його, негайно увімкніть гучномовці на першому каналі дротового радіомовлення, налаштуйте радіоприймачі на хвилю "Львівського радіо", "Першого каналу Українського радіо" та "Українського радіо «Культура»", а телеприймачі – на частоти "Першого національного" Національної телекомпанії України або "ТРК Львів" та прослухайте повідомлення про подальші дії», – додав Микола Сень.

Вікторія Ейсмунт, Юлія Сабадишина


Читайте також:
17 Червня, 2019 19:07
Віктор Ну звичайно сирени то класика!!) Але цікаво а чому до цього часу нема системи оповіщення через смс і операторів мобільного звязку??? адже телефон є у кожного і розсилка інформації в надзвичайній ситуації досить ефективно...
26 Грудня, 2017 21:25
григорій бляха муха, совок він і в африці совок.
у мене радейка вже як років 12 немає. Тб на спутнику. а про такі радіо як культура я вперше чую. так само 17-18 річні напевно не в курсах, щото таке за радіо брехуенець
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!