Політична реклама

Що робити при відновленні паспорта?

3184 0
Як відновити втрачені документи, на прикладі паспорта громадянина України розповімо далі.

Перш за все, при крадіжці чи втраті паспорта громадянина України потрібно звернутись у відділення міліції. Найефективніше –  якщо ви подасте заяву у відділ міліції за місцем крадіжки, - пише кореспондент видання "Вголос"

Наступні ваші дії повинні бути спрямовані на те, аби паспортом ніхто не міг скористуватись. Тобто ви повинні подати оголошення в будь-яку всеукраїнську газету про визнання втраченого паспорту недійсним. При цьому в оголошені ви вказуєте його серію, номер, П.І.Б власника.

Ну і нарешті останнє, що доведеться зробити – повідомити територіальний підрозділ Державної міграційної служби України за місцем реєстрації.

Порядок оформлення нового паспорта

Порядок оформлення нового паспорта здійснюється відповідно до положень розділу VI Порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України (далі – Порядок). Відповідно до Порядку при зверненні в територіальний підрозділ міграційної служби, громадянин повинен:

– написати заяву про втрату чи крадіжку паспорта;
– написати заяву про видачу паспорта;
– подати дві фотографії, стандартного розміру на документи;
– подати квитанцію про сплату держмита, або копію документа про звільнення від його уплати;
– копію постанови про порушення чи відмову про порушення кримінальної справи за заявою про крадіжку паспорта.

Відповідно до положень Порядку термін протягом якого міграційна служба розглядає заяву становить 1 місяць. В деяких випадках, якщо є на це достатньо підстав, орган може продовжити розглядати заяву ще на один місяць. В будь-якому випадку, максимальні строки – 2 місяці. Відповідно до п. 19 Положення про паспорт громадянина України, протягом цього часу вам видається тимчасове посвідчення, яке підтверджує вашу особу.

Nota bene

Стосовно матеріальної сторони відновлення паспорта, то тут потрібно бути обережним. Хоча захмарних сум з вас не стягуватимуть, однак бували випадки коли людину змушували платити за бланк паспорта чи консультацію. Слід пам’ятати, що законними є лише два платежі: адміністративний штраф за втрату паспорта – 17-51 грн. та державне мито, яке на сьогодні становить 17 грн.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!