Політична реклама

Що робити студентам та абітурієнтам Львова, яких викликають у військкомат

4744 0
Щоправда, юнакiв, якi навчаються у вишах на деннiй формi навчання, до Збройних сил обiцяють не призивати, якщо до вiйськкоматiв вони прийдуть iз вiдповiдними довiдками. Вiдтермiнування вiд призову матимуть й абiтурiєнти. Пiдтвердженням того, що вони вступники, є сертифiкати ЗНО.

А от у випускникiв четвертих курсiв, якi планують отримувати ступiнь спецiалiста чи магiстра, можуть виникнути проблеми. Адже вiд липня до серпня вони не зможуть отримати у вишi довiдку-пiдтвердження, що є студентами стацiонару, повідомляє Експрес.

«Тим студентам, котрi навчаються на денних вiддiленнях i котрих викликають у вiйськкомат, слiд йти у деканати й отримувати вiдповiдний документ, який засвiдчує, що юнак справдi є студентом стацiонару, – розповiдає Роман Яцикович, голова Студентського уряду ЛНУ iменi I. Франка. –  Iз цим проблем не виникає. Проте 30 червня вiдраховуватимуть випускникiв четвертих курсiв, бакалаврiв. Тим, хто має намiр i далi навчатися, здобувати ступiнь спецiалiста або магiстра, доведеться складати вступнi iспити. А зараховуватимуть тих, хто успiшно пройде випробування, лише у серпнi».

Тож упродовж липня такi юнаки не матимуть статусу студента. Довiдки їм нiхто не видасть, тож, цiлком iмовiрно, цих хлопцiв призиватимуть до вiйська. «Тому зараз вирiшуємо, як допомогти таким хлопцям, якi стали заручниками законодавчого колапсу, – каже голова Студентського уряду. –  Будемо звертатися до Мiносвiти, аби надали роз'яснення, як дiяти у таких випадках».

Стосовно ж абiтурiєнтiв, то окремих довiдок про пiдтвердження того, що вони вступники, нiхто не видає. Пiдтверджувальним документом у цьому випадку є сертифiкат ЗНО.

 «Вiн засвiдчує, що особа зареєструвалася для участi в зовнiшньому незалежному оцiнюваннi, – розповідає Лариса Середяк, директор Львiвського регiонального центру оцiнювання якостi освiти. – У сертифiкатi вказанi дати проведення тестувань iз предметiв, що їх вибрав вступник.

Коли учасник зовнiшнього незалежного оцiнювання бере участь у тестуваннi, то в сертифiкатi ставиться трикутна мокра синя печатка. Пiсля закiнчення ЗНО разом iз сертифiкатом потрiбно подати у вiйськкомат ще й додаток –  інформацiйну картку з даними про результати оцiнювання. Абiтурiєнтiв, якi наберуть менш нiж 124 бали, призиватимуть до вiйська".


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!