Що робити, якщо натрапили на гадюку, і чим вона небезпечна

3243 0
Здебільшого, гадюку могли випадково завезти в місто мешканці, які відпочивали на природі.
фото: андрій кийко

фото: андрій кийко

У Львові гадюки трапляються дуже рідко, однак цими вихідними на вул. Коновальця поблизу дитячого майданчика діти знайшли отруйну змію. Відповідний допис на своїй сторінці у Фейсбуку опублікував директор національного природного парку «Північне Поділля» Андрій Кийко.

Як уточнив у коментарі Tvoemisto.tv голова Львівського відділення Українського герпетологічного товариства Тарас Гринчишин, це може 2-3 випадок у місті за останні роки. Здебільшого, гадюку могли випадково завезти в автомобілі у місто мешканці, які відпочивали на природі або ж хтось тримав її вдома і відпустив, чи вона втекла сама.

Читайте також: Галицькі гади. Які змії водяться у нас і що робити при зустрічі з ними

«Щодо околиць міста, припустимо, Рясне-2, Винники, Погулянка – це ті райони, де є лісові масиви, і туди змії могли б потрапити природнім чином, розмножуючись в лісах, розширюючи свої території. Вужі ж у Львові були і є, навіть трапляються в центрі міста», – каже він.

Також, за його словами, гадюка – отруйна змія, її укус може бути загрозою для людей. Загроза залежить від дози отрути на масу тіла, тому для дитини вона ще небезпечніша.

Читайте також: Як уберегтись від львівських комарів. Поради експертки

«Із трьох відомих мені смертельних випадків за 15 років, двоє трапилися з дітьми. Останній – два роки тому. Для дорослого ж це не смертельна небезпека. Усі лікарні мають протоколи лікування і знають, як з цим справлятися», – додає Тарас Гринчишин.

Окрім цього, він нагадує, що слід берегтися, зокрема захищати ноги, коли перебуваєте на природі, оскільки кліщі, які майже непомічні, несуть більшу небезпеку, їхні укуси мають незворотні наслідки, як-от хворобу Лайма. А якщо бачите змія, то радить обійти його, однак не вбивати.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!