Політична реклама

Що робити, якщо в супермаркеті у Вас вимагають показати особисті речі?

2396 0
Що робити, якщо охоронцеві здалося, що Ви сховали за пазухою або в кишені якийсь товар, і на виході з магазину від Вас вимагають показати сумку або вміст кишень? Поради юриста читайте далі.

Як пояснює юрист з прав споживачів Олександр Ладигін, охоронці не мають парва самі Вас обшукувати.Максимальні повноваження співробітника охорони — затримати вас до приїзду співробітників міліції.

«Ви не зобов‘язані цього робити, не зобов’язані навіть говорити з охоронцем. Він може тільки викликати міліцію, якщо у нього на те є жорсткі підстави», — говорить експерт.

Охоронець має право викликати міліцію, якщо:


1. На виході з супермаркету спрацьовули рамки.
2. Камери стеження зафіксували, що ви щось крали.
3. Факт крадіжки підтвердили свідки. 

Якщо цих підстав немає, то охоронець взагалі нічого з вами робити не може, навіть пальцем не може доторкнутися, не кажучи про огляд особистих речей, — зазначає Ладигін.

Якщо охоронець наполягає на обшуку, то:

1. Він порушує закон. Відповідно до статті 29 Конституції України кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність. І стаття 289 Цивільного кодексу України говорить про те, що кожна людина має право на особисту недоторканність, а 270 визначає її як ваше особисте немайнове право.
2. Такі дії як огляд людини та її особистих речей згідно Кримінально-процесуального кодексу та закону «Про міліцію» можуть проводити тільки співробітники правоохоронних органів.
3. Якщо ваші права все ж були порушені, можете скласти заяву в прокуратуру з вимогою порушити кримінальну справу за фактом самоправства охоронців супермаркету. Якщо охоронці супермаркету затримали вас на більш ніж 3 години, можете також вимагати порушити кримінальну справу за фактом незаконного позбавлення волі.
4. Слід направити письмове звернення на адресу адміністрації магазину з вимогою відшкодувати вам моральний збиток.

Джерело: "ВКурсе"

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!