Що робити, якщо вам відмовляють у тестуванні на COVID-19

3019 0
Раніше у МОЗ пояснили, у яких випадках людину можуть протестувати на коронавірус.
Фото: УП. Життя

Фото: УП. Життя

Якщо вам відмовляють у тестуванні на COVID-19, потрібно дзвонити на гарячу лінію Міністерства охорони здоров'я за телефоном: 0 800 505 201 чи на ті, які вказані на сайтах облдержадміністрацій. Про це під час брифінгу повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Читайте також: На Львівщині анонсували масове тестування мешканців на коронавірус

«Ми отримуємо повідомлення від населення про те, що їм відмовляють в проведення тестування. На нашому сайті Міністерства охорони здоров’я, а також на сайтах облдержадміністрацій є гарячі лінії. Про кожну відмову у тестуванні, будь ласка, повідомляйте на гарячу лінію. Ми на національному і регіональному рівнях будемо розглядати кожне таке звернення для того, щоб максимально забезпечити проведення тестування, всім, хто підпадає під алгоритм  тестування», – сказав він.

Раніше у МОЗ пояснили, у яких випадках людину можуть протестувати на коронавірус:

Людина проживає в одному домі з хворим на COVID-19.

  • Людина мала прямий фізичний контакт з хворим на COVID-19 (наприклад, через рукостискання).
  • Людина мала контакт із слизовими виділеннями з дихальних шляхів хворого на COVID-19 (наприклад, перебування в зоні пацієнта під час кашлю, чи доторкування руками до використаних серветок) та не використовувала засоби індивідуального захисту.
  • Людина контактувала із хворим на COVID-19 на відстані до одного метру протягом 15 хвилин і більше, за умови не використання відповідних засобів індивідуального захисту або з підозрою щодо неправильного їх використання (наприклад, порушення цілісності рукавичок).
  • Людина перебувала у закритому середовищі (наприклад, аудиторія, кімната для засідань, зал очікування закладу охорони здоров’я) із хворим на COVID-19 протягом 15 хвилин і більше на відстані менше одного метру.
  • Медичний працівник або інша особа, яка надає медичну допомогу або проводить догляд за хворим на COVID-19.
  • Працівники лабораторій, які обробляють зразки з дихальних шляхів отримані від хворих на COVID-19.
  • Працівники патологоанатомічних/судово-медичних бюро/відділень, які  безпосередньо приймали участь у розтині тіла, в тому числі взятті зразків для  проведення ПЛР-дослідження навіть за умови використання відповідних засобів індивідуального захисту.
  • Контакт в літаку в межах двох сидінь (у будь-якому напрямку) з хворим на COVID-19, супутники подорожі.
  • Члени екіпажу, які проводили обслуговування в салоні літака, де знаходився хворий.
  • Якщо тяжкість симптомів (наприклад, частий кашель) або переміщення особи вказують на більш велику зону ризику щодо зараження, пасажири, які сидять у всій секції, або всі пасажири повітряного судна можуть вважатися контактними.

Читайте також: У Львові розпочинають ПЛР діагностику на коронавірус

Нагадаємо, в Україні створили 567 мобільних бригад медиків, які будуть виїжджати до пацієнтів для проведення тестів на коронавірус. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!