Що робити, якщо вас вкусив собака. Поради МОЗ

7677 0
Сказ завжди смертельний. Однак правильна та своєчасна допомога дає 100% шанс врятуватися.
Фото: simya.com.ua

Фото: simya.com.ua

Сказ — вірусна смертельна інфекція, яка передається через укуси хворих тварин, і яку можна попередити вакцинацією, пише на своїй сторінці у Facebook очільниця Мінздоров’я Уляна Супрун.

Здебільшого джерелом інфікування стають собаки, а інкубаційний період сказу може тривати від одного до трьох місяців, але може варіюватися від тижня до року. Сказ завжди смертельний. Однак правильна та своєчасна допомога дає 100% шанс врятуватися.

Читайте також: Мене вкусив собака. А медицина прирекла мене на смерть у муках

Що робити, якщо вас вкусив собака:

  • Негайно та ретельно промийте уражене місце великою кількістю води з милом. Ця проста процедура має важливе значення і може врятувати життя;
  • Дезінфікуйте рану антисептичним засобом на основі спирту чи йоду;
  • Зверніться до найближчого медзакладу. Якщо немає впевненості в тому, що тварина була здоровою, вам обов’язково мають зробити щеплення вакциною, які є в усіх областях України
  • Якщо є можливість — зверніться до ветеринарної служби з твариною щодо якої у вас є підозра на хворобу — сказ, яка вас вкусила та провести дослідження цієї тварини. За можливості тварину треба помістити під карантин на 10 днів для нагляду. Профілактичне лікування можна перервати, якщо буде підтверджено, що тварина не заражена сказом. Якщо тварину неможливо знайти та протестувати, необхідно провести повний профілактичний курс профілактичних щеплень.
  • Зробіть профілактичне щеплення, якщо ваша робота пов’язана з ризиком зараження, зокрема, якщо ви працюєте ветеринаром, єгерем, лісником, у лабораторіях, які працюють з тваринами.

Читайте також: Хворіємо від інфекцій, а не від протягів. Уляна Супрун про відчинені вікна в маршрутках

При укусах тварин також можливе зараження збудником правця. Щеплення проти правця доступні в державних комунальних закладах.

За інформацією МОЗ, у регіони передали 39 тисяч доз для вакцинації від сказу. Їх використовують для вакцинації людей, якщо є підозра, що тварина може бути заражена збудником сказу (а це в кожному випадку укусу). Разом із вакциною, для пацієнта вводять антирабічні імуноглобуліни/сироватки. Нині в Україні є 14 060 доз цієї сироватки.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!