Що робити, якщо загубили паспорт за кордоном. Роз'яснення Мінюсту

7344 0
У першу чергу – ідіть до поліції.
фото: konkurent.in.ua

фото: konkurent.in.ua

Міністерство юстиції оприлюднило алгоритм дій українців у разі втрати закордонного паспорту за межами країни. Про це повідомляє прес-служба ЛОДА.

По-перше, потрібно знайти найближче відділення поліції і написати заяву про втрату паспорта. Якщо паспорт загубила особа, яка не володієте місцевою чи англійською мовами, потрібно зателефонувати до українського консульства, аби там пояснили ситуацію поліції. Поліція, у свою чергу, повинна видати документ, який підтверджуватиме, що саме цей громадянин звернувся із заявою про втрату паспорта.

Потім потрібно зробити два фото портретного типу і звернутися до українського посольства чи консульства. Там повинні видати посвідчення особи на повернення в Україну. Для цього громадянин має подати наступні документи:

  • заява;
  • документ, виданий компетентними органами держави перебування, що підтверджує факт звернення особи з приводу втрати документа;
  • інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу заявника, встановити його місце проживання в Україні та підтвердити належність до громадянства України;
  • дві фотокартки;
  • квитанція про сплату консульського збору (якщо гроші зникли разом із паспортом, і це буде засвідчено поліцією – збір можуть не стягувати).


Посвідчення особи на повернення в Україну видається протягом одного робочого дня з дня одержання закордонною дипломатичною установою України інформації, яка підтверджує її громадянство за місцем проживання в Україні. Отримавши цей документ, громадянин може безперешкодно повернутись додому.

Читайте також: В  відповідальність: чому неповнолітня дитина залишилась сама на кордоні

Таке посвідчення також можуть видати особам без громадянства, які мають право на постійне проживання в Україні, іноземцям та особам без громадянства, яких визнано біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, якщо вони втратили за кордоном видані їм в Україні відповідні документи.

Якщо особа, яка заявила про втрату паспорта, знайде його, вона зобов’язана протягом доби здати знайдений документ для знищення в найближчому українському посольстві чи консульстві.  

Також у Мінюсті склали декілька порад для тих, хто планує подорож закордон:

  • Занотувати контакти українського посольства або консульства в країні перебування. Контакти всіх консульств можна знайти на офіційному сайті Міністерства закордонних справ України;
  • Зробити ксерокопію своїх документів і зберігати їх окремо від оригіналів;
  • Ніколи не залишати документи під заставу та не передавати їх третім особам;
  • Вивчити місцевою мовою декілька фраз, які допоможуть зрозуміти місцевим жителям, що особа потребуєте допомоги.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!