Що робитимуть цього року у парках Львова

3951 0
У Львові вперше хочуть провести конкурс на проєкт облаштування парку.
Фото: Ганна Аргірова

Фото: Ганна Аргірова

У восьми міських парках тривають ремонтні роботи із благоустрою та освітлення. Водночас управління екології та природних ресурсів ЛМР планує провести вперше конкурс на проєкт парку, як це відбувається з громадськими просторами. Також у другій половині року почнуть влаштовувати у парках нові лавки.

Читайте також: У Львові відновлять джерело з бюветом у парку «Залізна вода. Візуалізація

Як розповіла Tvoemisto.tv керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова, видатки на парки наразі не скорочуватимуть, однак є проблема із заходами, які фінансуються із природоохоронного фонду.

«У восьми парках Львова тривають ремонтні роботи, по кілька мільйонів виділено на кожен парк. Підрядники працюють, угоди укладені. Ми не збираємось скорочувати ці видатки. Забирання аварійних дерев, чистка самосіву є обмеженими через гніздівлю птахів. Але ми продовжуємо малювання лавок, будівельні роботи, освітлення тощо», – розповіла Олександра Сладкова.

Під загрозою опинилися низка природоохоронних заходів.

«Є проблема, що є природоохоронний фонд, де передбачені заходи, які допоможуть покращити екосистему. Це, зокрема, вакцинація лисиць, паспортизація водойм, лікування каштанів, визначення зон парків, які є дружніми до флори і фауни – спеціальних місць, де можуть гніздитися пташки, зимувати їжаки. Ці заходи, на жаль, під загрозою. Сесія не зібралася, щоб затвердити ці витрати», – пояснила керівниця управління.

За її словами, значення парків у містах особливо збільшиться після виходу з карантину, тому паркам потрібно приділяти більше уваги.

Читайте також: У Львові дозволили збудувати екуменічний комплекс імені Івана Павла ІІ. Візуалізація

Також вона уточнила, що лавки у парках встановлюватимуть після проведення конкурсу. «По лавках ми чекаємо конкурсу, щоб знати, які лавки закуповувати. Ми перенесли це на другу половину року», – зазначила Олександра Сладкова.

Як розповіла посадовиця, у парку імені 700-річчя на Замарстинівський у сквері біля церкви облаштують простір. У межах парку «Залізна вода» більше уваги приділять зі сторони вулиці Ярославенка. Там відновлять джерело із левом. У парку імені Івана Виговського облаштували сучасний дитячий майданчик, там завершують роботи із благоустрою. Тривають також роботи у Замарстинівському, Скнилівському парках, парку Івана Павла ІІ. У парку «Високий замок», зокрема, укріплюють схил на ділянці заїзду до вежі. У парку «Залізна вода» найближчим часом ввімкнуть освітлення.

Управління екології також хоче провести конкурс на найкращий проєкт парку. «Ми також хотіли провести конкурс на проєкт парку. Думали, що то може бути або «Горіховий гай», або Снопківський парк. Не знаю, коли ми його організуємо. Раніше роботи у парках проводилися за прямими угодами, а ми хочемо вперше обрати кращу проектну пропозицію та проектувальника на парк. Або можна поєднати це із парком «Високий замок», бо там на вулиці Пішій триває проектування, щоб поєднати вело- і пішохідний маршрут з Високим замком», – сказала Олександра Сладкова.

Читайте також: У Львові за 4 мільйони продовжать реставрацію руїн Високого замку

Також у Львові планують дослідити водойми, бо востаннє паспортизацію проводили ще 8 років тому.

«Ми хочемо дослідити, скільки є водойм у Львові. Наскільки я знаю, їх є близько 80-ти. Не всі вони є в загальному доступі, деякі є на території підприємств, але більшість відкриті. Просто чистити їх недостатньо. Є водойми, які чистили кілька років тому і вони повертаються до попереднього вигляду, є стабільні. Тому, щоб прийняти рішення, яким чином краще витрачати кошти на водойми, ми хотіли провести повну паспортизацію водойм, бо востаннє її проводили у 2012 році. Ми поглибимо вимоги до паспортизації, щоб можна було прийняти рішення, куди вкладати кошти, які водойми потребують більшого захисту, які невеликими коштами можна досягнути ефекту», – розповіла Олександра Сладкова.

Христина Гоголь



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!