Що таке електронна комерція? Як роблять онлайн-покупки українці, європейці та американці

6542 0
Протягом останніх декількох років e-commerce переживає нову революцію, адже смартфони та планшети суттєво вплинули на те, як люди купують онлайн. Про те, як ці зміни вплинули на споживання в Україні, США та Європі розповів на бізнес-сніданку Break West, організованому юридичною компанією Ейч.Ді.Партнерз, Василь Журавель, СEO в Meest International, який займається доставкою покупок з інтернету.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

Перші системи електронної комерції з’явилися понад 50 років тому у США для замовлення транспортних квитків. А вже у 90-х  виникли перші інтернет-магазини, де люди могли купувати товари та оплачувати їх банківськими картками. Поява інтернету пришвидшила розвиток електронної комерції, адже вартість обміну інформацією стала значно меншою. 

Український ринок

Експерти оцінюють український ринок e-commerce орієнтовно у два мільярди доларів. Найчастіше українці купують онлайн одяг, аксесуари, подарунки, взуття, косметику, дрібну побутову техніку та смартфони. Також користуються популярністю автотовари та інвентар для дому та саду.

Орієнтовно 12-13 разів на рік українці щось купують в інтернеті. Середній чек складає 1200 грн, згідно з вибіркою кореспондентів компанії GFK. Тобто, середньостатистичний українець витрачає на онлайн-покупки 60 доларів на рік. Водночас українці готові чекати на свої замовлення орієнтовно лише від трьох до семи днів, а на сьомий день можуть відмовитися від покупки. Попри це, українці не готові додатково платити за зміну способу доставки.

На діаграмі синім кольором позначено у відсотках обсяг товарів, які українці купують на внутрішньому ринку e-commerce, наприклад, у «Розетці» чи OLX. А помаранчевим – товар, який купували закордоном. Фаворитом серед сервісів є AliExpress, кожного дня українці здійснюють тут майже сорок тисяч транзакцій.  Одна з головних причин його популярності – доступні ціни.   

Найбільш популярний спосіб доставки онлайн-замовлень в межах України – до офісу кур’єрської служби, а з-за кордону – напряму в руки клієнта. Натомість на європейському ринку 75% покупок доставлять прямо в руки.

На пострадянському просторі досі довіряють більше грошам в подушці, ніж банкам. Тому не дивно, що українці переважно користуються послугою cash on deliver, тобто оплачують свої покупки готівкою, коли вже мають товар на руках. У Європі ситуація кардинально інша - там 70% транзакцій відбувається за допомогою картки. В Україні переважно інтернет-покупки, які доставляються з-за кордону, оплачуються безготівковим способом.

В Україні досить популярний внутрішній ринок, але українці щораз більше хочуть купувати закордоном. Натомість в Європі вже давно частка купівлі товарів закордоном переважає, це понад 70%, в Україні це орієнтовно 40%.

Європейський ринок

Європейці можуть обирати серед більшої кількості інтернет-магазинів, але найголовніше – вони не мають кордонів. Понад 260 мільйонів користувачів витрачають 181 мільярд євро на рік в інтернет-магазинах. Це у 90 разів більше порівняно з українським ринком. Найбільший відсоток інтернет-покупців перебуває у країнах Північної Європи, де 92% населення віком від 15 до 79 років стверджують, що вони купують в Інтернеті.

Найпопулярніші товари, які купують в Інтернеті в Європі – це одяг, взуття, домашня електроніка та книги. Особливо одяг та взуття є категоріями-лідерами продажу у Великій Британії та Німеччині.

Найбільше грошей онлайн, в розрахунку на душу населення, витрачають у Великій Британії. А саме, середньостатистичний британець витрачає 874 євро на інтернет-покупки. Тобто це майже у 15 разів більше, ніж витрачає середньостатистичний українець.

Свої покупки європейці переважно оплачують банківськими картками. А у Прибалтиці та Скандинавії використовують альтернативні види онлайн-платежів. В Україні аналогом такої альтернативи є Приват 24.

Американський ринок

Ринок США кардинально відрізняться від європейського та українського, але він достатньо потужний і добре розвивається. Цей ринок оцінюють у 263 мільярди доларів, а це у 100 разів більше, ніж ринок України та на 30% більше за ринок ЄС. Середньостатистичний американець витрачає 908 доларів онлайн. Для порівняння e-commerce у структурі обороту роздрібної торгівлі у США займає  7,9 %, а в Україні – 3,8%.

У американців існує інша тенденція робити замовлення. Попри те, що  вони купуть в інтернет-магазинах багато одягу та взуття, там все ж таки серед онлайн-замовлень переважають продукти харчування. Тому не дивно, що лідерами продажу на ринку електронної комерції у США є продавці продуктів харчування. Наприклад, AmazonFresh пропонує свіжі продукти харчування в Інтернеті, такі як молочні продукти, м'ясо, свіжі фрукти та овочі, а також готові страви та пропонує одноденну доставку. Розширена служба Amazon Prime Now, яка пропонує цілодобову доставку понад 7 тис. продуктів з окремих місцевих магазинів та 15 тис. найменувань  виробів, таких як вишукані вина та алкогольні напої. Все дійшло до того, що Amazon почала запускати свої власні преміальні харчові бренди, такі як Happy Belly Gourmet coffee та Mama Bear, дитяче харчування.

Партнерська публікація

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!