Що таке «громадське місце» і навіщо брати документи. В уряді пояснили правила карантину

18892 0
Штрафи за порушення становлять від 17 до 34 тисяч гривень.
Фото: freepik.com

Фото: freepik.com

В уряді пояснили нові обмежувальні заходи карантину та закликають дотримуватись правил.

Навіщо носити із собою документи?

Документи, що посвідчують особу, дозволять перевірити, чи не мусить людина бути на самоізоляції, або в обсервації. А також це дасть можливість органам правопорядку застосовувати адміністративну відповідальність для порушників правил карантину.

Читайте також: Лише у масці і з документами. У Львові змінили правила карантину

Що таке «громадське місце» і де можна ходити без маски?

В Постанові №211 сказано, що в усіх громадських місцях потрібно одягати маску чи респіратор.

Громадське місце – частина будь-якої споруди, що доступна або відкрита для населення, зокрема і за плату (під'їзди, підземні переходи, стадіони; парки, сквери, дитячі майданчики, стадіони, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні установи та інше).

Але органи місцевої влади можуть розширювати цей перелік і відносити до громадських місць також зупинки громадського транспорту та 50-метрову зону навколо них; церкви та 50-метрову зону навколо них; заклади торгівлі закритого і відкритого типів, зокрема торгові ряди та ринки; кінотеатри та прилеглу до них територію тощо.

Тож в уряді наполегливо рекомендують перебувати на вулиці в масці, оскільки у будь-який момент можна опинитись на території, що є «громадським місцем».

Навіщо ходити в масці?

«Враховуючи темпи розповсюдженя коронавірусної хвороби всі люди розглядаються як потенційно інфіковані. Ви можете не знати, що є переносником вірусу, проте можете наражати на небезпеку інших. Маска запобігає можливому інфікуванню оточуючих. Коли маска на обличчі, тоді виділення біологічного матеріалу, який може містити збудник, зменшується», – кажуть в уряді.

Читайте також: Сидіть вдома – це не грип. Медик лікарні у США про роботу під час пандемії коронавірусу

Чи оштрафують людину без маски?

Оштрафують, кажуть в уряді. За порушення правил карантину – штраф від 17 тис. грн до 34 тис. грн, а може бути й кримінальна відповідальність.

Чи закривають церкви на період карантину?

Уряд не закриває церкви, але масові та релігійні заходи заборонені.

Хто контролюватиме дотримання заходів карантину?

Контроль за дотриманням правил карантину в публічних місцях буде здійснювати МВС та Нацгвардія.

Чи можна ходити по вулиці втрьох?

Вулицею можна пересуватися лише вдвох. Виняток – супровід дітей незалежно від їх кількості.

Читайте також: Як живуть на карантині різні міста світу. Розповіді очевидців

Чи можуть люди, старші за 60 років, виходити з дому?

Люди старше 60 років поки що мають сидіти вдома і утримуватися від контакту з іншими людьми, окрім тих, з якими вони живуть.

Що робити, якщо нема кому купити ліки і продукти старшій людині?

Люди, які перебувають на самоізоляції (крім хворих на COVID-19) та про яких немає кому подбати, можуть відвідувати магазини та інші місця торгівлі, що розташовані не далі, ніж 2 кілометри від місця самоізоляції. Ці люди мають дотримуватися масочного режиму.

Також уряд доручив обласним державним адміністраціям вжити додаткових заходів до виявлення та обслуговування одиноких людей та людей, які одиноко проживають, серед громадян похилого віку, людей з інвалідністю, людей, які перебувають на самоізоляції, та організувати належний соціальний супровід.

Чи можна гуляти навколо будинку?

Це не заборонено, але не можна пересуватися групами більше двох людей та ходити в парки/сквери, зони відпочинку тощо.

Читайте також: Молитва долає всі віддалі. Владика Володимир Груца про освячення пасок і сповідь онлайн

Чи дозволено виходити на вулицю з дітьми?

Дітям до 14 років рекомендовано виходити на вулицю тільки у супроводі батьків чи опікунів. В постанові №211 вказано, що дітям не дозволено перебувати без супроводу тільки в громадських місцях. Але навіть під’їзд та територія навколо будинку можуть підпадати під визначення громадського місця.

Чи можна ходити в парк чи сквер?

Ні, відтепер – не можна. Відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон забороняється. Це дозволяється лише у випадку, якщо вам потрібно вигуляти домашню тварину, або через службову необхідність.

Як вигулювати домашніх тварин?

Із твариною можуть гуляти не більше двох людей, а в парках та скверах – не більше однієї.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!