Як надати першу допомогу людині, яка не дихає і без свідомості. Фото, відео

4826 0
Через загрозу російського вторгнення в Україну у міській раді Львова стартував пілотний проект із надання домедичної допомоги.
Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

Сьогодні міський голова Львова Андрій Садовий на брифінгу у міській раді заявив, що на днях у Львові затвердять програму із навчань цивільного населення – як володіти зброєю, захистити себе і надати першу домедичну допомогу. Уже приблизно за два тижні львів'яни зможуть записуватися на військово-медичні навчання.

Медик Мальтійської служби допомоги Олена Голишева розповіла, що варто робити, якщо ви побачили людину без свідомості, яка не дихає, як користуватися дефібрилятором, робити непрямий масаж серця та коли можна залишати потерпілого.

Розгляньмо найгірший стан із потерпілим – коли він непритомний та не дихає, але ми не бачимо видимих уражень та кровотеч. Це називається BLS – basic life support – базові методи порятунку життя. З цього, фактично, починається кожен курс першої допомоги. Це є найскладніша ситуація, яка може бути: коли у нас є потерпілий, який має раптові напади, кровотечі, судоми і таке інше. 

Уявімо, що ви на площі Ринок побачили, як лежить людина. Ви, напевно, можете подумати, це відбувається секундно, про страх інфікуватися, страх того, чи будете ви знати, що з людиною робити та таке інше. Щоби зменшити паніку, необхідно глибоко видихнути та окликнути людину. Якщо вона не реагує на звук, то ви маєте вдягнути одноразові рукавиці, якщо ви маєте на меті доторкнутися до цього потерпілого. Це обов’язково. 

Наступне – перевіряємо реакцію на дотик. Варто робити це на віддалі, бо вона може рефлекторно махнути рукою чи ногою, відштовхнутися. Якщо нічого не відбулося, то ми підходимо ближче, стаємо навколішки та окликуємо його вже практично впритул.

Якщо людина не реагує, то це показник, що треба викликати швидку, яка має приїхати, бо людина непритомна та залучити помічника. Це скорочує час домедичної допомоги та зменшує наше психологічне навантаження в межах того, що ми робимо. Тому варто озирнутися навколо і попросити допомоги у першого, хто буде йти у вашу сторону. Попросіть його чи її викликати швидку допомогу та залишатися поруч, поки ви будете реанімувати потерпілого.

Дуже важливо, щоби під час реанімації ви та потерпілий, якого ви будете реанімувати, були у масці. Спочатку треба відхилити голову потерпілого назад, щоби забезпечити прохідність дихальних шляхів і постаратися почути, чи людина дихає.


Для цього ви можете покласти на його грудну клітку руку. Якщо ви побачите, як рука піднімається та опускається, то надто нахилятися до потерпілого не треба.

Друга ситуація – перевірити наявність дихання. Для цього потрібно нахилитися над ним та відрахувати 10 секунд. Якщо за 10 секунд ви почули принаймні два вдихи-видихи, то це підстава, щоби вважати, що він дихає. В обох випадках треба викликати швидку, а якщо він не дихає – почати реанімацію самостійно.

По телефону працівникам швидкої треба повідомити адресу, чи потерпілий притомний, чи ні, його вік, що він не дихає та що ви починаєте реанімацію. Помічника посилаємо за дефібрилятором, який є внизу у Ратуші, а самі починаємо непрямий масаж серця. 

Хтось з вас двох має вміти користуватися дефібрилятором. Якщо це вмієте тільки ви, то попросіть помічника стати на коліна навпроти вас та перемінити ваші руки. 

Поки ваш помічник намагається змусити серце потерпілого битися непрямим масажем серця, ви маєте розпакувати дефібрилятор, включити його та слухати автоматичні звукові інструкції. Автоматичний дефібрилятор підкаже, що потрібно розпакувати електроди та наліпити на оголену грудну клітку потерпілого. Після цього треба підключити роз’єм електродів до блимаючого індикатора. 

Коли електроди наліплені, а роз’єм вставлений, то дефібрилятор, якщо у ньому знімається кардіограма, має визначати пульс. До пацієнта у цей час доторкатися не треба. У цей час апарат виміряє пульс та порекомендує зробити розряд. Автоматичні дефібрилятори дуже прості – просто треба слухати їхні рекомендації та виконувати їх.

Варто тільки пам’ятати, що між розрядами варто продовжувати робити дефібриляцію власними руками, допоки наш потерпілий не подасть ознаки життя: відкриє очі, зробить якийсь рух чи вдих. Ми проводимо дефібриляцію та чекаємо на швидку. Тоді до вас має підійти медик та сказати, що він перебирає потерпілого на себе. 

Дуже важливо також відчувати свої сили. Коли ви відчуєте, що втомилися, то продовжувати робити непрямий масаж серця понад силу не варто. Це не ефективно. Треба дати собі відпочити десять секунд, розім’яти руки і тоді знову продовжити реанімацію. 

Також важливо розуміти, що всі дефібрилятори оснащені одноразовими електродами. Після приїзду медиків електроди варто залишити на потерпілому, тільки від’єднати від них дроти. Електроди варто лишити навіть, якщо з’являться життєво важливі функції, можливо, навіть потерпілий відкриє очі. Дихання може у будь-який момент припинитися знову. 

Якщо людина хоча би три рази зробить ці вправи, пам’ятаючи покрокову інструкцію, то це набагато збільшить шанси врятувати життя до приїзду швидкої допомоги. 

Роман Тищенко-Ламанський

Відео Дар'ї Кучер

Фото Анни Чистякової



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!