В Україні змінюють Трудовий кодекс. 8 нововведень

6433 0
Верховна Рада України прийняла в першому читанні проект нового Трудового кодексу України. Таке рішення підтримали 258 народних депутатів на засіданні парламенту в четвер.
фото: canindia.com

фото: canindia.com

Глава профільного парламентського комітету з питань соціальної політики Людмила Денисова, представляючи проект Трудового кодексу (№1658), зазначила, що

Проект Трудового кодексу передбачає:

1. Вперше будуть регламентовані права та обов'язки як працівника, так і роботодавця − «певного праву працівника є відповідний обов'язок роботодавця, і навпаки».

2. Проект кодексу передбачає, що укладення трудового договору буде можливе тільки в письмовій формі.

3. У документі встановлена заборона роботодавцю змінювати умови праці в односторонньому порядку.

4. Збільшено з 20 до 30% доплату за роботу в нічний час.

5. Зросла з подвійної до потрійної і доплата за понаднормові години роботи.

6. Підвищено розмір допомоги працівнику в разі скорочення залежно від стажу особи», − розповіла Денисова.

7. Проектом також передбачено заборону без згоди працівника змінювати умови трудового договору. Тобто роботодавець не матиме права вимагати від особи виконувати іншу роботу, змінювати умови праці та визначати меншу зарплату.

8. Роботодавець має право контролювати виконання працівниками трудових обов'язків, у тому числі з використанням технічних засобів, якщо це обумовлено особливостями виробництва, обов'язково попередивши працівників про застосування техзасобів.

Передбачається, що Трудовий кодекс, у разі його прийняття, набуде чинності з 1 січня 2016 року.

За матеріалами: forbes.net.ua

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!