Що варто знати про підтримку малого та середнього бізнесу в Україні. Думки експерта

5793 0
Один із найбільших інвесторів в Україні – Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) – пропонує сьогодні малому та середньому бізнесу гранти для часткової компенсації оплати послуг консультантів. Про допомогу підприємствам вливати нове життя у діяльність компаній, пропозицію фахового консультування бізнесу та джерела фінансування розповіла Tvoemisto.tv менеджер Групи підтримки малого бізнесу ЄБРР в Україні Катерина Рігг.
фото: ЄБРР, 24tv.ua, potencial.org.ua, vkurse.ua

фото: ЄБРР, 24tv.ua, potencial.org.ua, vkurse.ua

Перевага бізнесу сьогодні – зовнішнє консультування. Група підтримки малого та середнього бізнесу є частиною  ЄБРР. В Україні її було створено у 2010 році і станом на сьогодні ми підтримали понад 490 підприємств, малого та середнього бізнесу по всій території України. Оскільки бізнес працює скрізь, нам цікаво працювати в регіонах, а не концентруватися у великих містах.

Група підтримки малого бізнесу ЄБРР виступає посередником між представниками малого та середнього бізнесу та консалтинговими компаніями, як вітчизняними, так і міжнародними експертами-практиками, аби показати представникам бізнесу, що користуватися зовнішньою експертизою є дуже необхідно. На певних етапах розвитку підприємства, через обмежений часовий чи адміністративний ресурс чи обмеження компетенції працівників, втрачають на розвитку. Іноді, щоби компанії легко пройти так звані вузькі місця якісніше, швидше та дешевше, необхідно залучати зовнішніх експертів, які володіють знаннями, спеціалізуються у тій чи іншій сфері  та мають великий досвід у реалізації подібних проектів у різних напрямках і секторах.

Ми компенсуємо від 50 до 90% вартості консалтингових проектів, залежно від того, де знаходиться підприємство, яку має кількість працівників та якою послугою буде користуватися. Чим далі знаходиться підприємство від великого міста, чим меншу кількість працівників воно має, тим вищий є відсоток компенсації.

Чи обов’язково залучати фінансові ресурси? Так історично склалося, що консалтинговими послугами користується переважно великий бізнес. Хочемо показати малому та середньому бізнесу, що не даремно великий бізнес користується зовнішньою допомогою, хоча і має більше можливостей  впровадити необхідні зміни самостійно. Це варте уваги, бо консультанти можуть допомогти створити інструменти, які допоможуть малому та середньому підприємству ефективніше використовувати існуючі ресурси. Дуже багато ресурсів підприємство вже має.

Варто віднайти ті, які спрямовуватимуть у подальшому на розвиток свого бізнесу, наприклад,  на створення єдиного інформаційного простору, програмного забезпечення, яке задовольняє не лише потребу управлінської звітності, а й  автоматизує  роботу складів, виробництва, мед клінік, готельних та ресторанних комплексів тощо.

Це може бути створення корпоративного сайту чи інтернет-магазину, як каналу продажів. І важливо, щоби це був інструмент сучасний, технологічний, інформативний та легкий для використання. Мова йде й про такі системи як CRM, яка допомагає відстежувати взаємодію з клієнтами, база IRP – планування ресурсної бази підприємства, про створення єдиного інформаційного простору, який допомагає топ-менеджеру, власнику  швидко та гнучко приймати стратегічні рішення.

Підтримуємо надання широкого спектру консалтингових послуг, а саме: в сферах стратегії, маркетингу, впровадження систем менеджменту якості згідно різноманітних стандартів серії ISO та інформаційно-комунікаційних технологій. Банк не надає гранти для  юридичного консалтингу, фінансового аудиту та  з питань оподаткування.

До  співпраці залучаємо вітчизняні консалтингові компанії, міжнародних експертів-практиків, які мають понад 15 років практичного досвіду у відповідній галузі. Фахівець-експерт може фізично не розмовляти українською, але він говоритиме із власниками зрозумілою бізнес-мовою. Його завдання визначити на якому етапі знаходиться бізнес, проаналізувати різні аспекти підприємницької діяльності та надати практичні рекомендації, які водночас відкривають можливості контакту з іншими країнами-постачальниками.

Окрім того, що Група підтримки малого бізнесу ЄБРР в Україні демонструє підприємствам переваги від залучення зовнішніх експертів, ми супроводжуємо весь проектний цикл від початку до кінця. Підприємство не залишається на одинці, а має партнера в реалізації консалтингових проектів в особі  ЄБРР. Також ми частково компенсуємо витрати на такі консалтингові проекти.

Про донорів та учасників програм. У співпраці з малим та середнім бізнесом використовуємо донорські ресурси.Найбільший донор, який дає гроші аби ми вкладали у розвиток малого та середнього бізнесу – це Європейський Союз. Також маємо донорські ресурси від урядів Швеції на програму з підтримки жіночого підприємництва та гроші від уряду США на просування програми експорту.

Існують також певні критерії, за якими співпрацюємо із підприємцями. За визначенням ЄС, це мають бути представники малого та середнього бізнесу, які мають до 250 працівників, бізнес має працювати на ринку понад два роки і показувати динаміку розвитку. Це має бути приватна власність і більше ніж 50% власності має належати громадянам України. Власники та топ-менеджери цих компаній повинні мати гарну ділову репутацію. Ще існує фінансовий компонент, оборот компанії не повинен перевищувати 50 млн євро.

Секторально працюємо з усіма галузями, окрім таких із якими міжнародні фінансові організації не працюють: військово-промислові комплекси, гральний бізнес, міцні алкогольні  напої, тютюнові вироби та фінансові страхові структури.

У нашому портфелі сьогодні понад 490 проектів і ця кількість невпинно зростає. Активно присутні підприємства харчової промисловості, торгівля, будівництво, електроніка, електрика і машинобудування.

Про нові програми від ЄБРР. Сьогодні ми пропонуємо не лише надання якісних консалтингових послуг. Доволі цікавими і унікальними пропозиціями від ЄБРР є програми із просування експорту та «Жінки в бізнесі». Ми забезпечуємо надання бізнес-консультацій для жінок-підприємців. Тобто працюємо із підприємствами, де першою особою, яка несе відповідальність за операційну та управлінську діяльність бізнесу, є жінка. Зокрема пропонуємо фундаментальну тренінгову програму, а також наставництво та бізнес-коучинг.

Програма із просування експорту спрямована на компанії, які вже експортують свою продукцію чи послуги і хочуть розширювати ринки, а також на ті, які ще не експортують, але мають потужний потенціал до експорту і потребують у цьому допомоги.

Підприємці західного регіону доволі активно відгукуються на можливість скористатися нашими програмами, за кількістю – це другий регіон після Київської обл. У Львові відкрито офіс ЄБРР, куди можна звернутися за  детальною інформацією щодо участі у цих проектах.

Я бажаю лише натхнення і впевненості нашому бізнесу. Не боятися, особливо в теперішніх умовах аналізувати можливості, які пропонує ринок, адже тих можливостей сьогодніне так багато. Коли пропонуєш щось добре, – одразу виникає недовіра. Не варто одразу відштовхувати чи відкладати пропозицію, краще проаналізувати і, якщо це на часі для вашого бізнесу, – скористатися можливістю.

Довідка. ЄБРР є найбільшим фінансовим інвестором в Україні. Станом на 1 березня 2015 року банк узяв на себе зобов'язання з надання сукупної суми 10,9 мільярда євро для 344 проектів у країні. Донорське фінансування в рамках консультаційної підтримки малого та середнього бізнесу в Україні забезпечили ЄС, уряди Швеції, США, міждержавний форум Центральноєвропейської ініціативи, Фонд донорського фінансування країн з перехідною економікою, Спеціальний фонд акціонерів ЄБРР. У цьому році ЄБРР вводить для малого та середнього бізнесу дві нові ініціативи, це підтримка просування експорту в рамках створення Зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, а також підтримка жінок у бізнесі. 

Розмовляла Оксана Антонів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!