Що відомо про будівлю, під завалами якої загинув 17-річний хлопець

3115 0
У 2015 році власники будівлі, де стався обвал, звернулись до міської ради за дозволом, аби добудувати ще два поверхи.
Фото: Тараса Бабенчука

Фото: Тараса Бабенчука

Прибудова на вулиці Руській, 8, у якій учора внаслідок обвалу стіни загинув 17-річний хлопець, була у «незадовільному» стані. Про це сьогодні на брифінгу повідомила керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Читайте також: У центрі Львова обвалилась стіна будинку. Загинув чоловік

Будинок на Руській,8 – ренесансна кам'яниця XVII століття. На перших поверхах нині комерційні приміщення, вище – житлові. Будинок є пам’яткою архітектури, йому понад 300 років. У 1859 році до його східної стіни, у внутрішньому дворі, прибудували одноповерхову офіцину – господарські будівлі, які згодом також переоблаштували під житло. Під час ремонту в одній із цих офіцин учора трапилась трагедія – обвалилась стіна, через що загинув 17-річний хлопець.

«Будинок є пам’яткою архітектури національного значення. У 1859 році прибудували одноповерхову східну офіцину – складське, господарське приміщення. Ця будівля не була настільки міцною як ренесансна. Пізніше добудована друга офіцина. Згодом їх переобладнали під житло, там мешкали люди. Вхід був через двір загального користування. Ця будівля була як особняк», – розповідає керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Вона каже, що у 2015 році власники звернулись до міської ради за дозволом, аби добудувати до тих офіцин ще два поверхи, але міська рада не погодила цю прибудову.

«Не було досліджень наукових, технічних щодо впливу надбудови на стан основного будинку, на стан кварталу загалом. Тому їм дали відмову. Вочевидь, власники вирішили самотужки почати якісь роботи», – каже Лілія Онищенко.

Вона додає, що будівля-офіцина не мала повноцінної східної стіни, оскільки була прибудована до давньої кам’яниці.  

Будинок на Руській, каже Лілія Онищенко, у задовільному стані.

«Моє занепокоєння викликає частина межового муру, яка залишилась. Вона доволі висока і її треба укріпити», – каже вона.

Зовсім поруч, утім за іншою адресою, – на вулиці Федорова, 28 ще у час підготовки до Євро 2012 планували звести готель. Раніше там була синагога, яку зруйнували під час Другої світової війни. Тому за позовом єврейських організацій розпочались суди, будівництво призупинили. У 2017 році мерія викупила недобуд у приватного власника, утім наміри щодо готелю не змінились. Нині на цій ділянці виритий котлован, будівництво призупинене.

Лілія Онищенко каже, що це створює неабиякі проблеми для суміжних давніх кам’яниць.

«Загалом у середньовічних кварталах всі будівлі пов’язані. Часто бачимо одну стіну на дві будівлі, тому будь-яке втручання в одну, може погіршити стан сусідніх. Те, що є на Федорова, воно погано впливає не тільки на цю будівлю на Руській, а й на сусідні. Є судовий процес, заборона на будівництво, але мусить бути якесь рішення. Там є будинки, які мають понад 500 років вони потерпають від того зволоження, яке йде від того котловану», – каже Лілія Онищенко.

Голова Галицької районної адміністрації Андрій Зозуля на запитання про те, як так сталось, що у пам’ятці проводили роботи без дозволів, відповів, що будівля у внутрішньому дворі, доступ до горища, на якому, припускають, вели роботи перфоратором був лише із квартири.

«Ремонтні роботи відбуваються у квартирах, це приватна власність, немає доступу зайти в квартиру і дивитися, чи це ремонт чи перебудова. Вхід був з подвір’я у будинок, зайти на горище можна лише з квартири. З того, що ми бачили, там вели якісь роботи, був електроінструмент», – каже Андрій Зозуля.

Він також додав, що місто обстежуватиме сусідні будівлі. Також незабаром мають вирішити, що робити із межевою стіною. Будинок, за словами чиновника, не визнаний аварійним, а за останні три роки ніхто із мешканців не звертався стосовно аварійності до ЛКП.

Читайте також: Деталі з місця обвалу будинку на вулиці Руській у Львові. Репортаж

Нагадаємо, що учора, 19 липня, на вулиці Руській, 8 стався обвал стіни у будівлі. У результаті загинув хлопець. Ймовірно, він проводив ремонтні роботи у цій будівлі. Утім, що саме стало причиною трагедії, будуть встановлювати правоохоронні органи. За фактом порушення правил безпеки під час виконання робіт слідчі відкрили кримінальне провадження. Санкція статті передбачає обмеження волі до п'яти років або позбавлення волі на термін до восьми років. 

Вікторія Савіцька

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!