Що відомо про мозаїку, яку понад 10 років ховали під вагонкою у Львові

4020 0
Композиція була закрита 12 років.
Фото: Віктор Гальчинський

Фото: Віктор Гальчинський

Для створення мозаїки «Імпульс і контроль», яку зараз звільнили від панелей магазину на вулиці Сахарова, 45, автор Роман Патик намалював 300 ескізів. Про це митець повідомив у коментарі Tvoemisto.tv.

«Це мозаїчне панно створили ще у 1990 році на замовлення колишнього заводу «Львівприлад». Вони просили відобразити їхню діяльність, а саме радіоапаратуру різної конфігурації. Я тоді зробив 300 ескізів, щоб вийти на певну думку», – каже художник.

Читайте також: Мозаїчне панно «Море і риби» Патика представили на Венеціанському бієнале

Роман Патик розпочав цю композицію наприкінці вересня у 1990 році, а завершив навесні наступного року. Вересень, продовжує він, – уже останній місяць мозаїчного сезону, тож довелось перенести її завершення.

За його словами, поряд з цим панно мало з часом з’явитися ще одне з карпатським пейзажем, але через недостатнє фінансування другий проєкт не реалізували.

«Через рік «Львівприлад» замовив ще одну мозаїку карпатського пейзажу. Тож там мала з’явитися ще одна композиція. Але через недостатнє фінансування проєкт зупинився. Це був проєкт на 88 кв.м», – говорить він.

Згодом у 2009 році мозаїку «Імпульс і контроль» нові власники споруди зашили панелями, і вона була закритою під панелями 12 років.

Читайте також: Як відновлюватимуть мозаїку магазину «Океан» у Львові

«Для мене було радісним шоком, що мозаїку нарешті відкрили. Я ще не бачив її, тож поки не можу сказати про ступінь її знищення чи про потребу у реставрації. У мене є ескізи і її можна буде відреставрувати», – додав автор

Нагадаємо, вчора у Львові нарешті відкрили мозаїку Романа Патика «Імпульс і контроль» на вулиці Сахарова, яка була зашита під вагонкою.

Анна Чистякова



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!