Що відомо про палац дідуся Шептицького, де знімали «Каву з кардамоном»

10429 0
Серіал знімали у маєтку на Львівщині, де колись і відбувалося заборонене кохання бабусі й дідуся Андрея Шептицького.
Кадр з фільму

Кадр з фільму


Нещодавно на екрани вийшла кількасерійна екранізація книжки про заборонене кохання українки з польським шляхтичем у Львові у ХІХ столітті. Написати роман авторку надихнули мемуари про непросту історію кохання бабусі й дідуся Андрея Шептицького – Софії Яблонської та Александра Фредра, хоча, звісно, у книзі ви прочитаєте зовсім іншу історію.

Містика є не тільки у книжці, а й в серіалі. Знімальна група їздила всією Західною Україною, щоб знайти палац, подібний до того, у якому жили герої. І вони таки знайшли закинутий палац Фредрів-Шептицьких у селі Вишня на Львівщині. Можна сказати, що це – маєток прототипів цього роману, і фільм знімали там, де колись й відбувалося заборонене кохання бабусі й дідуся Андрея Шептицького.

Читайте також: Мене вразила історія кохання дідуся Шептицького. На екрани виходить історичний серіал про події у Львові 

Це місце особливе тим, що є фактично останньою збереженою пам’яткою про родину Андрея Шептицького. А сам митрополит УГКЦ часто сюди навідувався в юності та полюбляв проводити час у маєтку.

До села Вишня зі Львова на машині можна дістатися за годину. Саме тут розташований маєток Фредрів-Шептицьких, де жили рідні митрополита Андрея Шептицького – мати Софія Шептицька і дідусь Александер Фредро, відомий польський комедіограф, поет і мемуарист. Майже 200 років тому він вирішив збудувати палац у цьому розкішному парку не просто так: природа тут надихає творити.

Напевно, щоб перебувати в гармонії і надихатися на творення мистецтва, шляхтичі прогулювалися повз липи, каштани, тюльпанове дерево, ходили до озера і думали про вічне біля скульптури Матінки Божої. Ба більше, всередині маєток має чимало цікавих деталей, які збереглися і до сьогодні. 

Автентичний п’єц, що зберігся ще з тих часів збудований з чистого білого італійського мармуру, а в той час ще й був покритий суцільною позолотою. Під цим п’єцом стоїть стілець, на якому любив сидіти Александер Фредро, коли писав свої твори.

Палац також має свої цікавинки: наприклад, сходи від початку споруджалися так, щоби вони скрипіли. Справа в тому, що Александер Фредро мав гострий слух і хотів чути кожного, хто ними йде.

Палацовий комплекс з роками не втратив первісного вигляду, свого розкішного оздоблення, ліпнини та архітектурної орнаментики. Все ж, маєток потребує реконструкції. 

На жаль, зараз палац не в найкращому стані – на стінах пліснява, тут відключена електроенергія. У деяких приміщеннях можна побачити ряди парт і навчальні приналежності: раніше тут проводили заняття для студентів ветеринарного коледжу. Наразі, щоб відновити палац і зробити його привабливим для туристів потрібні багатомільйонні інвестиції.

Нагадаємо, що про містику у романі та фільмі, про історичні паралелі та характери героїв Tvoemisto.tv розповіла львівська письменниця та авторка книжки Наталія Гурницька. 

Фото Твоє Місто та з відкритих джерел 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!