Що відомо про підземну річку Львова. Прогулянка «узбережжям» Полтви

10806 0
Багато хто недооцінює довжину Полтви у Львові, але це 30 кілометрів ходів під землею.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Біля пам’ятника Михайлові Грушевському у Львові починається річка Полтва, яка протікає під землею на глибині 5-6 метрів. До цього місця сходяться різні притоки, зокрема Пасіка та Сорока. До речі, потік Пасіку можна побачити у частині львівського парку «Погулянка».

Читайте також: Як виглядав Львів з річкою. Фото

Діґґер із спільноти Lviv urban explorers Андрій Риштун розповів Тvoemisto.tv, звідки бере початок історична Полтва і чи можна було б відновити доступ до неї. 

Фактично вода тече під доріжкою на проспекті Шевченка, а на місці зелених смуг орієнтовно  її береги. 

Як розповів Андрій Риштун, Львів розбудовувався і річка обміліла. Після чого вона перетворилася на маленький потічок. 

Читайте також: Не лише Полтва. Львів міг би бути містом 400 озер

На питання, чи можливо таки відкрити Полтву для львів'ян, співрозмовник зізнався, що води річки не достатньо, щоб реалізувати цю ідею. Раніше Андрій Риштун закликав під час реконструкції площі перед Оперним театром облаштувати безпечний вхід до Полтви, що протікає під проспектом Свободи.

«Я люблю такі дослідження. Багато хто недооцінює довжину Полтви, але це 30 кілометрів ходів під землею», – наголосив Андрій Риштун.

Читайте також: Нирки Львова. Фоторепортаж із очисних споруд «Львівводоканалу»

«Ми займалися вивченням цієї ідеї. Дослідження показали, що води не достатньо. Бо якщо забрати каналізацію, то Полтва буде маленьким потічком і не буде на що дивитися. Але у львів’ян є альтернатива – повноводна річка Зубра, яка може живити ціле озеро. І нашою перемогою є те, що міськрада якраз виділила кошти на її очищення», – розповів Андрій Риштун.

Цікавим є той факт, наголосив дослідник підземного Львова, що біля церкви Андрія у часи війни у підземеллі півтори роки переховувалися євреї. У закинутих сухих місцях колектора справді можна було пережити час переслідувань.

Полтва на давніх фото

Наприкінці ХІХ століття Полтву почали замуровувати і врешті перетворили у міський каналізаційний колектор, заховавши її під землю через заболоченість, сморід та для уникнення поширення хвороб.

Кажуть, що є місця на проспекті Шевченка і Свободи, де можна прислухавшись почути шум замурованої ріки.

Фото і відео Тараса Бабенчука

 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!