Що змінять парламентські вибори в Україні. Думки експертів

1834 1
Вчора, 25 серпня, Президент України Петро Порошенко розпустив парламент. Відтак, позачергові вибори до Верховної Ради України мають відбутися 26 жовтня. Що це означатиме для країни в теперішній ситуації і яких наслідків від такого рішення слід очікувати, читайте у коментарях експертів.
Фото: volynnews.com

Фото: volynnews.com

1. Ця Верховна Рада навіть буде більш олігархічна, ніж попередня, повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода політичний експерт Олексій Голобуцький.

На його думку, голова Дніпропетровської ОДА, відомий олігарх Ігор Коломойський не омине увагою мажоритарні округи в Дніпропетровській області.

«Загалом це буде Верховна Рада, залежна від олігархів. Але знову ж таки це буде відповідальність виборців. Виборці цього хочуть, значить ситуація буде такою», – розповів експерт.

Зі слів Голубоцького, у новому парламенті будуть також і зрадники, і негідники. «У принципі вибори потрібні, але виборці мають усвідомлювати – за кого голосують? От, хто у нас зараз найпопулярніший? Ляшко. От люди проголосують за нього. Він отримає 70-80 депутатів у парламенті. Виборці повинні це відчути», - пояснив експерт.

2. Імовірність того, що в новому парламенті буде непропорошенківська більшість – достатньо великі, каже Олексій Голобуцький.

«У президента є всі шанси, бо вибори будуть дуже швидкими. Ми ж розуміємо, що вибори по мажоритарних округах – люди голосуватимуть за президента і це нормально в принципі. Тобто, є шанси провести «Солідарність» і зробити пропрезидентську фракцію. Але все ж таки це – не факт. Адже в мене є факти, що «Батьківщина», Ляшко й інші політики не за пропрезидентською квотою формують зараз нову більшість. І імовірність того, що в новому парламенті буде непропорошенківська більшість – достатньо великі», – пояснив експерт.

3. Путін тепер буде змушений говорити мовою компромісів, а не ультиматумів. Верховна Рада, в якій значне число депутатів відверто працювали на країну-агресора, фактично, залишилась без повноважень, заявив політолог Павло Нусс у  коментарі uapress.info. «Очевидно, Петро Порошенко заклав додатковий базис аргументації на переговорах у Мінську», – вважає політолог.

4. Вибори – масштабна форма люстрації, в якій будуть брати участь громадяни України. За словами Павла Нусса, таким чином в Україні вже відбулася люстрація екс-президента Януковича, коли на дострокових виборах громадяни в переконливій більшості обрали демократичного главу держави. За цим же сценарієм повинна пройти і парламентська люстрація, переконаний політолог.

5. Наступний парламент буде гірший, ніж цей. «Вибори під час війни - це концентроване політиканство, а не проведення виборів в Криму, частині Донецької та Луганської областей надасть додаткові козирі ворогам України», – написав на своїй сторінці у Facebook юрист Сергій Власенко. На його думку, спочатку потрібно стабілізувати ситуацію на Сході і одразу після цього оголошувати вибори.

«При цьому ніхто не заважав генпрокурору внести подання на зняття недоторканності з тих депутатів, які пов'язані із фінансуванням або підтримкою путінської агресії в Україні та сепаратизмом», – додав він.

 


Читайте також:
26 Серпня, 2014 16:10
666 ні хрена!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!