Що змінилося у перетині кордону через систему «Шлях». Пояснення

9532 0
Волонтерів, які подають запити на перетин держкордону, просять звіряти інформацію про осіб зі списків, зокрема, чи вони не належать до перелічених у постанові.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Відтепер виїзд за кордон регулює постанова Кабміну № 69 «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України». Відповідно до постанови, Львівська ОВА змінила форму звернення щодо отримання дозволу на виїзд за межі України з гуманітарною метою. 

«Серед перелічених категорій є народні депутати, депутати місцевих рад, керівники органів державних установ, їхні заступники, керівники структурних підрозділів органів місцевого самоврядування тощо, які зможуть перетинати кордон лише з метою відрядження. Це досить велика кількість громадян», – повідомила під час брифінгу керівниця апарату Львівської ОВА Ірина Шурпяк.

Читайте також: В Україні запускають програму «єКордон» та систему «єПасажир»

За її словами, треба зосереджувати увагу на абзаці з переліком посад осіб, які відтепер мають право перетинати державний кордон лише на підставі рішень про службові відрядження. Волонтерів, які подають запити на перетин держкордону, просять звіряти інформацію про осіб зі списків, зокрема, чи вони не належать до перелічених у постанові. 

«Багато керівників органів місцевого самоврядування або інших держслужбовців подавалися в «Шлях», щоб привозити гуманітарну допомогу. У зв'язку з виходом цієї постанови, їх більше не можна вносити в систему. Тепер вони повинні отримати відповідно оформлене відрядження і  саме з цим документом звертатись до Державної прикордонної служби», – додала вона.

Впродовж трьох днів з моменту виходу постанови усі організації були зобов'язані подати реальні списки осіб, які належать до встановлених категорій. Цей перелік людей мають отримати та регулювати прикордонники. Із новим зразком листа можна ознайомитись на сайті адміністрації.

Читайте також: На Львівщині розслідують 16 справ, пов'язаних з гуманітарною допомогою

«Постанова також врегульовує виїзд жінок за кордон, які є заброньованими або мають керівну посаду в державних органах. Відтепер вони також можуть перетнути кордон лише у службовому відрядженні. Виключення – супровід неповнолітніх або відвідування дітей з наявністю підтверджуючих документів, супровід на лікування одного з членів сім’ї першого ступеня спорідненості, а також у випадку смерті одного з членів сім’ї першого або другого ступеня спорідненості за кордоном», – додав керівник відділу організації прикордонного контролю 7 прикордонного Карпатського загону, підполковник Іван Баран.  

Оновлений зразок звернення щодо отримання дозволу на виїзд за межі України через «Шлях» доступний за посиланням.

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!