Що змінить конституційна реформа? Коментар юриста

2591 0
Законопроектом Про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади передбачені зміни, які торкнуться, перш за все, системи адміністративно-територіального устрою. Tvoemisto.tv розпитало у юристів HD Partners, що означатимуть ці зміни для громадян.
Фото: tomenko.ua

Фото: tomenko.ua

На зміну теперішній системі яку складають Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села прийде трирівнева система. Відповідно до неї територія України поділятиметься на громади, які будуть найнижчою та первинною  одиницею в системі адміністративно-територіального устрою. В свою чергу декілька громад становитимуть район, Автономна Республіка Крим та області будуть регіонами України.

Розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування буде відбуватися за принципом субсидіарності тобто прийняття рішень здійснюватиметься на можливому найнижчому рівні, а громади будуть наділені  максимально широким колом повноважень. Органом місцевого самоврядування буде Рада громади, їй будуть підзвітні та підконтрольні виконавчі органи місцевого самоврядування.

Відповідно до чинної Конституції України виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі здійснюють місцеві державні адміністрації. Законопроектом  Про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади  виконавчу владу в районах і областях у Києві та Севастополі здійснюватимуть префекти.

Префекти будуть державними службовцями, котрих буде  призначати та звільняти з посади Президент України за поданням Кабінету Міністрів. Ліквідація державних адміністрацій призведе до переведення усіх їх повноважень перфектам. Однак перфекти, на відміну від державних адміністрацій, здійснюватимуть нагляд за додержанням лише Конституції і законів України органами місцевого самоврядування на відміну від державних адміністрацій, які здійснюють нагляд і за додержанням актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зміни до Конституції. 7 тез

Така модель місцевого самоврядування (англосаксонська модель) притаманна багатьом іноземним  державам. Використання міжнародного досвіду дозволить надати високий рівень автономії місцевому самоврядуванню, а саме, громади будуть затверджувати   власні бюджети , якими будуть самостійно розпоряджатися  для потреб, які на їх думку є нагальними та необхідними для населення їхньої території. Прийняття рішень та контроль буде здійснювати саме населення в межах наданих повноважень. Також характерною рисою цієї системи буде відсутність органів державної влади місцевого рівня (місцеві адміністрації) тобто відсутність контролю «зверху».

 Окрему увагу слід приділити питанню здійснення місцевого самоврядування в окремих  районах Донецької та Луганської областей, що  визначається Законом України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

Так, для  окремих районів Донецької та Луганської областей запроваджений особливий порядок призначення керівників органів прокуратури і суддів, який передбачає участь органів місцевого самоврядування у вирішенні цих питань. Отже, населення цих областей, через  органи місцевого самоврядування самостійно буде  обирати органи нагляду, контролю та правосуддя. Важливим органом є також народна поліція, утворена з числа громадян України які постійно проживають у відповідних населених пунктах окремих регіонів Донецької та Луганської областей, яка зобов’язана здійснювати «охорону громадського порядку» на цих територіях.  Держава не матиме впливу на ці території. Що ж до фінансової сторони, у Законі про Державний Бюджет України передбачені видатки що спрямовуються на  підтримку соціально-економічного  розвитку цих областей. Проте держава повинна відновити інфраструктуру цих територій для чого будуть залучені кошти від інвестиційної діяльності та кредитні кошти. Нюансом є також посилення добросусідських відносин між цими територіями та Російською Федерацією на основі угоди про прикордонне співробітництво.

Отже, децентралізація влади призведе до передачі повноважень від державних органів органам місцевого самоврядування та надання «самостійності» народу. Але надавши таку самостійність окремим районам Донецької та Луганської областей  держава позбавиться впливу на ці території але буде продовжувати фінансувати їх.

Матеріал підготовлено на партнерських умовах


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!