Що зміниться біля Собору Святого Юра у Львові. П’ять ініціатив

5893 0
У Львові триває громадське обговорення детального плану реновації території Святоюрської гори з реконструкцією площі Святого Юра. Закинуті сади на горі планують перетворити у відпочинкову зону, а також облаштувати там паркінг. На площі навпроти храму планують встановити пам’ятник Митрополиту Андрею Шептицькому.
Фото: zaxid.net, afishalviv.net, zbruc.eu

Фото: zaxid.net, afishalviv.net, zbruc.eu

Про п’ять найважливіших змін, яких мала б зазнати територія Святоюрської гори після реновації та реконструкції площі Св. Юра, пише Львівська пошта.  

1. Спершу планують відновити доступ на територію садів з боку вул. Замкненої.

Проте відповідно до детального плану реновації ці сади повинні стати частиною громадського простору та перетворитися у великий міський парк. Зі слів Юрія Криворучка, вулиця Замкнена раніше простягалась до площі Святого Юра, вона і досі частково збереглася, тож зовсім не проблема її частково відновити.

2. У планах також об’єднати сади у єдиний комплекс із парком ім. І. Франка пішохідним мостиком.

Проект UNIKA architecture& urbanism/фото: afishalviv.net

Як пояснив Юрій Криворучко, відновлювати також потрібно і деякі елементи ландшафту, йдеться про монастирські мури, капличку та два бомбосховища. Ще одним цікавим об’єктом митрополичих садів є старовинний монастирський мур, який розділяв сади та територію монастиря.

3. Закритими все ж таки залишаться митрополичі сади, які розташовані ближче до вул. Озаркевича – вони належать УГКЦ. Проте і там архітектори хотіли б внести певні корективи. Якщо Церква дозволить, то на схилах від Митрополичих палат можна облаштувати терасований сад, який можна було б відкривати у вихідні та святкові дні.

Сад Собору Святого Юра 1873 року/uk.wikipedia.org

4. Чи не наймасштабніших робіт потребує будівництво паркінгів. Так, згідно із планом, на нижній території парку необхідно облаштувати два підземні паркінги з вул. Листопадового Чину та з  вул. Городоцької. Біля цирку на перехресті вулиць Озаркевича і Городоцької на 132 місця з побудовою наземного паркінгу на 15 місць для туристичних автобусів та підземний паркінг на вул. Замкненій на 42 місця.

Такий глобальний проект потребує чимало коштів. Так як майже уся територія разом із пам’ятками архітектури національного значення перебуває під охороною ЮНЕСКО, то частина фінансування повинна була б надходити із держбюджету. Інвестувати проект міг би і міський бізнес, адже підприємці також зацікавлені у розвитку туристично-рекреаційного сектору середмістя, вважає Юрій Криворучко.

5. Найбільше уваги на громадських слуханнях львів’яни приділили розташуванню пам’ятника Митрополитові. На сесії 18 вересня депутати прийняли ухвалу, згідно з якою пам’ятник Андрею Шептицькому має бути споруджений на місці сучасного скверу на пл. Святого Юра, а між пам’ятником та собором повинні облаштувати площу.

Один з проектів пам'ятника А.Шептицькому/zbruc.eu

Подати свої пропозиції у письмовому вигляді всі охочі можуть до 7 грудня у Центр надання адміністративних послуг Львівської міськради (79006 м. Львів, пл. Ринок, 1 (вхід з бічної сторони Ратуші). Далі спеціальна комісія розглядатиме та затверджуватиме детальний план розвитку території.

Ознайомитись з проектом, схемою розташування територій, схемою транспорту, опорним планом можна тут


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!