Що зміниться для хворих на туберкульоз із наступного року. Пояснення НСЗУ

2288 0
Пацієнтів не триматимуть у тубдиспансерах по кілька місяців. Вони будуть під наглядом сімейного лікаря.
Фото: 5 канал

Фото: 5 канал

Із наступного року в Україні запровадять новий пакет медпослуг для лікування туберкульозу на первинній ланці. Про це сьогодні, 9 вересня, на пресконференції повідомила директорка департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко.

Читайте також: Чи можна заразитись туберкульозом у трамваї? Репортаж із Львівського центру легеневого здоров'я

«Заклади первинки зможуть підписати з НСЗУ договір на надання послуг допомоги хворим на туберкульоз. Пацієнтів перестануть тримати у тубдиспансерах по кілька місяців, якщо в них буде амбулаторно підтверджено, що вони вже не заразні», – наголосила Тетяна Бойко.

Виписаний пацієнт матиме змогу продовжити лікування під наглядом свого сімейного лікаря. Завданням сімейного лікаря буде контроль за прийомом протитуберкульозних препаратів та результативністю лікування.

Тарифи на послуги допомоги хворим на туберкульоз ще невідомі, сказала Тетяна Бойко. 

Додамо, що у Центрі легеневого здоров'я у Львові у вже давно практикують лікування хворих на туберкульоз сучасними препаратами, що дозволяє скоротити термін перебування у стаціонарі до двох місяців, а далі лікуватись під віддаленим наглядом фахівців ЦЛЗ.

Щодо інших нововведень, то НСЗУ планує розширити програму «Доступні ліки» на лікарські засоби для людей з розладами психіки та поведінки, а саме на лікування таких захворювань як шизофренія, депресивні розлади, в тому числі депресія.

Читайте також: На Львівщині різко знизилося виявлення випадків туберкульозу. З чим це пов'язано

Нагадаємо, що на Львівщині різко знизилося виявлення випадків туберкульозу. Це свідчить не про те, що хворих стало менше, а про те, що вони перестали звертатися до медзакладів. 

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!