Що зміниться для львів'ян із жовтня

2777 0
Із жовтня нас очікує низка нововведень. Зокрема, лікарняні можна буде оформити лише в електронному форматі, зміняться тарифи на газ, опалення та гарячу воду, пацієнти з діабетом зможуть отримати інсулін в аптеках за програмою «Доступні ліки». Tvoemisto.tv зібрало все в одну добірку.
фото: unsplash.com/Davies Designs Studio

фото: unsplash.com/Davies Designs Studio

Тільки електронні лікарняні

Із 1 жовтня оформлення усіх лікарняних буде відбуватись в електронному форматі. Це дозволить більш ефективно боротися з корупцією, оскільки система дозволяє перевірити, скільки та кому той чи інший лікар листів непрацездатності.

Кожен документ має бути затверджений власним електронним підписом медпрацівника. 

Система е-лікарняних запрацювала з червня. Попередньо вже з 1 вересня усі медичні заклади мали перейти на оформлення е-лікарняних.

Вмикання фар

Від 1 жовтня до 1 травня на заміських дорогах за межами населених пунктів транспортні засоби зобов'язані рухатися у світлий час доби з увімкненими денними ходовими вогнями або з ближнім світлом фар. У поліції кажуть, що це зробить ваш автомобіль помітним на дорозі за будь-якої погоди та суттєво зменшить ризик потрапити у ДТП.

У випадку ігнорування цього правила передбачена адміністративна відповідальність – штраф на суму від 425 до 510 гривень, відповідно до ч.2 ст.122. 

Тарифи на опалення і гарячу воду

З 1 жовтня цього року в Україні тарифи на опалення збільшать до 40%. Все буде залежати від населеного пункту. Середньозважена вартість однієї гігакалорії тепла буде на рівні 2151,77-2433,90 грн/кв. м.

А тариф на гаряче водопостачання складатиме 109,55-122,17 грн/куб. м.

Тариф на електроенергію

Згідно з документом, Кабмін зафіксував ціну електроенергії для побутових споживачів на рівні 1,44 грн за кВт-год при обсязі споживання не більше 250 кВт-год на місяць. Цей тариф діятиме до 30 квітня 2022 року.

Зокрема, з 1 жовтня тариф на послуги постачальника «останньої надії» становитиме 1238,17 грн МВт-год (без ПДВ). Натомість у минулому кварталі цей тариф становить 613,16 грн МВт-год.

Водночас, для побутових споживачів із обсягом споживання понад 250 кВт-год на місяць ціна залишиться на рівні 1,68 грн за кВт-год. Цей тариф закріпили для колективних побутових споживачів, гуртожитків, які розраховуються за електроенергію за загальним лічильником.

Також така ціна залишиться за дачними і дачно-будівельними кооперативами, садовими товариствами, гаражно-будівельними кооперативами на технічні цілі та освітлення території. До цієї ж категорії віднесли юридичних осіб, які здають житло для внутрішньо переміщених осіб, і релігійний організацій.

Нагадаємо, що напередодні уряд заявив про зниження тарифів на електроенергію для населення. Тариф на електроенергію для домогосподарств, які споживають менше 250 кВт-год, мають знизити з 1,68 грн до 1,44 грн за кВт.

В той же час для тих українських родин, які споживають більше 250 кВт-год на місяць, тарифи залишаються без змін. Нові правила запрацюють з 1 жовтня.

Інсулін за програмою «Доступні ліки»

Із 1 жовтня пацієнти з діабетом зможуть отримати інсулін в аптеках за програмою «Доступні ліки» лише за електронними рецептами. Для цього необхідно зробити п’ять кроків:

  • Відвідати ендокринолога.
  • Мати складений індивідуальний план лікування, де ендокринолог призначає тип та дозування інсуліну і вносить ці дані в електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ).
  • Отримати електронний рецепт у ендокринолога (якщо первинний рецепт, то лише у нього) або свого сімейного лікаря.
  • Прийти та отримати інсулін у будь-якій аптеці з позначкою «Тут є доступні ліки» у будь-якому населеному пункті. Місце виписки електронного рецепта та місце реєстрації пацієнта неважливо.
  • Отримати повторний електронний рецепт у свого сімейного лікаря або ендокринолога.

 

Якщо тієї кількості інсулінів, які призначив ендокринолог, недостатньо, то сімейний лікар направляє пацієнта знову до ендокринолога для коригування або створення нового плану. До кого звертатися за повторним рецептом, пацієнт обирає самостійно.

Осінній призов

Кабінет Міністрів України 29 вересня прийняв постанову «Про затвердження чисельності громадян, що підлягають призову на строкову військову службу, обсягу видатків для проведення призову у жовтні — грудні 2021».

Відповідно до Указу, черговий призов громадян України на строкову військову службу відбуватиметься у жовтні-грудні. Перші відправлення поповнення до війська планують розпочати 5 жовтня, завершиться призов 21 грудня. Кабінет Міністрів встановив чисельність майбутніх строковиків у кількості 13 575 осіб, із них: до лав Збройних Сил — 6 500, Нацгвардії — 4 775, Держприкордонслужби — 1 700, Держспецтрансслжби — 600.

Листи щастя для власників фур

Із 1 жовтня набувають чинності Закони, які впроваджують автоматичну фіксацію порушень у сфері габаритно-вагового контрою. В середу, 29 вересня, Кабінет міністрів України ухвалив низку підзаконних актів, необхідних для реалізації цих Законів. Учасники ринку перевезень почнуть отримувати реальні штрафи.

«WIMи працюють 24/7 та обробляють інформацію миттєво. Це значно ефективніше ніж інспектор, який фізично не в змозі охопити весь потік вантажівок. Також автоматичний ГВК значно знижує корупційні ризики, адже комп'ютер не візьме хабаря аби «не помітити» порушника», – каже т.в.о. Голови Укртрансбезпеки Микита Лагунін.

За даними сервісу Opendatabot, з червня зафіксували 25 166 порушень та нараховано штрафів на суму ​​879 274 000 грн. За порушення габаритно-вагових норм від 5% до понад 30%, автоперевізники будуть повинні сплатити штраф у розмірі від 8 500 грн до 51 000 грн.

Нові правила продажу алкоголю

З 1 жовтня набирає чинності наказ Міністерства фінансів, який вимагає вказувати у фіскальному чеку номери акцизних марок з кожної проданої пляшки алкоголю. Як поснює про нововведення НВ Бізнес, раніше офіціант, отримавши замовлення, відразу вбивав його у планшет, програма автоматично розділяла його на замовлення для кухні та бару і відправляла кухарям і бармену «зустрічки». Із 1 жовтня, згідно з наказом Мінфіну, при замовленні алкоголю офіціант повинен не просто набрати його назву, а взяти відповідну пляшку, відсканувати штрих-код акцизної марки (а якщо немає сканера, а його зараз немає ні в кого, – вбити десятизначний номер вручну) і тільки після цього програма відправить «зустрічку» на бар.

При цьому, «якщо ж це коктейль і туди входять три алкогольні інгредієнти, то доведеться збігати до бармена, взяти відкриті пляшки і набрати номери акцизних марок з усіх трьох пляшок. І головне: нічого не переплутати – інакше штраф.

Залізничне сполучення з Польщею

Укрзалізниця відновлює міжнародне залізничне сполучення з Польщею із 10 жовтня. Це стало можливим завдяки домовленості української та польської сторони та співпраці польської залізничної адміністрації. Квитки на поїзд, який відправиться за маршрутом Київ — Перемишль, вже доступні з 1 жовтня. 

Додамо, що сполучення припинили 15 березня минулого року після запровадження заходів для запобігання розповсюдженню Covid-19. Планували, що рух потягів відновиться з червня 2021 року, однак скасування заборони кілька разів відкладали.

До початку пандемії до Польщі рухалося п'ять складів: два швидкісні потяги Київ – Перемишль, Одеса – Перемишль, Київ – Варшава, Львів – Вроцлав і безпересадкові вагони Київ – Вроцлав.

Підготувала Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!