Що зміниться для львів'ян з 1 квітня

3363 0
Tvoemisto.tv пояснило, які зміни у квітні чекають на українців.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Із 1 квітня на українців очікує низка змін у різних сферах. Працюючим пенсіонерам перерахують виплати, рецептурні ліки можна буде купити за електронним рецептом, а також в Україні запроваджують нові тарифи на воду. Крім того, на Львівщині почали діяти нові правила виїзду за кордон. 

Перерахунок пенсій з 1 квітня

З 1 квітня для працюючих пенсіонерів проведуть перерахування пенсій. Це стосується українців, які вийшли на пенсію в 2021 році і продовжують працювати, тобто їх страховий стаж за 2 роки збільшився на 24 місяці. Саме ці категорії пенсіонерів отримають перерахунок пенсій. Розмір перерахунку індивідуальний для кожного пенсіонера.

Перерахунок субсидій

Субсидії у квітні 2023 року будуть перераховані протягом місяця на наступний опалювальний сезон на період до квітня 2024 року. Також у квітні всім власникам субсидії, які мають заборгованість по комуналці, потрібно обов'язково виплатити борги протягом місяця. Інакше в травні їм не зарахують субсидію. 

Нові тарифи на воду

У квітні для українців підвищать тарифи на воду. Тарифи будуть відрізнятися в кожній області. В середньому витрати на воду для сім'ї з 3 осіб зростуть на 60 гривень за місяць. Очікується, що найвищими тарифи на воду будуть у Кіровоградській області – 61,7 гривень за кубометр води, а найнижчими – у Львівській області – 27, 2 гривні за кубометр.

Тарифи на електрику

1 квітня 2023 року мав закінчитися період пільгових цін на електроенергію, під час якого заборонено підвищувати тарифи. Після його завершення ціни могли зрости. Однак наприкінці березня стало відомо, що українцям продовжили дії пільг на на світло до 30 квітня. Тобто до травня тарифи на електроенергію точно не зміняться.

Електронні рецепти на ліки

З 1 квітня в Україні рецептурні препарати в аптеці можна буде придбати не лише за паперовим, а й за електронним рецептом лікаря. На час воєнного стану триватиме перехідний період, коли можна отримати як електронний рецепт, так і паперовий. Перевірити перелік ліків, які будуть дозволені до застосування і відпускатимуться без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів, можна за посиланням.

Реєстрація на національний мультипредметний тест

У квітні стартує реєстрація для участі в основній сесії національного мультипредметного тесту (НМТ). Вона триватиме із 3 квітня по 3 травня 2023 року. Учасники НМТ мають створити персональні е-кабінети та подати реєстраційні документи. Реєстрація відбудеться через сайт Українського центру оцінювання якості освіти.

Нові правила виїзду за кордон

На Львівщині запровадили зміни для водіїв призовного віку, які возять гуманітарну допомогу з-за кордону. З 1 квітня подати документи на виїзд таких водіїв можна буде лише з використанням електронного цифрового підпису. Для його отримання організації (юридичні особи) мають звернутися до свого банку, де вони обслуговуються. Зазвичай ця процедура займає до 48 годин. Якщо ж банк не видає такі ключі, то можна звернутися в Державну податкову службу України.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!