Політична реклама

Що зміниться у цьогорічній вступній кампанії до вишів

2128 0
Вчора, 27 травня, Міністерство освіти і науки України затвердило зміни в умовах прийому до ВНЗ України в 2014 році. Tvoemisto.tv дізналося, чим цьогорічна вступна кампанія відрізнятиметься від попередніх.

Одна з найважливіших змін – зменшення термін прийому документів та заяв від абітурієнтів. Початок вступної кампанії перенесли на 11 днів – вона розпочнеться 11-го, а не 1 липня, як раніше. Таке рішення пов’язане із нестабільною ситуацією на Сході країни.

За словами координатора спостереження за ЗНО та вступною кампанією ГО «Опора» Ольги Стрелюк, на черги до приймальних комісій це ніяк не вплине, оскільки у попередні роки в останні дні вступної кампанії подавати документи вже ніхто не приходив. Однак навантаження збільшиться на приймальні комісії, які будуть змушені проводити творчі конкурси у скорочені терміни.

«Змінилося набагато менше, ніж ми очікували. Керівництво Міністерства освіти і науки змінилося ще у березні і обіцяло багато зробити, але ці  зміни прийняли досить пізно, приймальні комісії можуть не встинути внести їх до своїх правил», - розповіла Ольга Стрелюк.

Зокрема, абітурієнти, як і у попередні роки, не зможуть ранжувати заяви, тобто надавати їм пріоритет. Як пояснила Ольга Стрелюк, це означає, що, як і раніше, після четвертої хвилі зарахування на державні місця вступлять не ті абітурієнти, у яких вищі бали, а ті, які подали оригінали документів.

Серед позитивних змін експерт відзначила зменшення ваги атестата з 200 до 60 балів, а також зменшення ваги творчих конкурсів з 600 балів до 200. Адже, за її словами, минулоріч за результатами ЗНО можна було набрати 400 балів, а за творчий конкурс аж 600.

Позитивним аспектом змін до умов прийому до ВНЗ Ольга Стрелюк назвала те, що програми творчих конкурсів відтепер мають містити чіткі критерії оцінювання. Цьогоріч творчий конкурс також повинні проходити абітурієнти, які вступають на напрям «трудове навчання». Загалом, за словами Ольги Стрелюк, творчі випробування заплановані для вступу на 17 напрямків.

Окрім того, цьогоріч скасували 70 додатковвих балів переможцям четвертого етапу учнівських олімпіад та випускникам Малої академії наук. Якщо дані про цих абітурієнтів встигнуть внести у єдиний електронний реєстр, як і було задекларовано у змінах, ці учні зможуть подавати документи для вступу у електронній формі.

Натомість додаткові бали додадуть призерам та переможцям спортивних змагань, які не завжди є успішними у навчанні через участь у змаганнях.

З повним текстом умов прийому до ВНЗ України в 2014 році можна ознайомитися тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!