Що зміниться у вищій освіті в Україні. П'ять основних напрямків реформи

8934 0
Нові правила вступу, рівні права для приватних і державних вишів та захист PhD – у розробці Міносвіти.
Фото: christian-money-growth

Фото: christian-money-growth

Заступник міністра освіти України Юрій Рашкевич в ексклюзивному інтерв'ю Tvoemisto.tv розповів про те, над чим працює МОН у реформі вищої школи.

Основне, за словами урядовця, – підвищення якості вищої освіти в Україні, а для цього потрібно змінити багато елементів. Перш за все, каже Юрій Рашкевич, необхідно удосконалити систему вступу до вищої освіти, адже не може бути так, щоб 80% випускників вступали до університетів і отримували дипломи магістра.

«Що вищий рівень освіти, то менша кількість людей має туди дістатись і зробити це через конкурси, через високі вимоги», – переконаний урядовець.

Зокрема, каже він, інструмент ЗНО потрібно використовувати до вручення сертифікату про середню освіту. Зараз лише ДПА з української мови та літератури проводиться через ЗНО, у 2021 році обов’язковою буде ДПА з математики через ЗНО. Відтак, потрібно додати історію та іноземну мову.

Читайте також: Львівські університети увійшли у топ-5 вишів за середнім балом ЗНО вступників

По-друге, планується запровадити рейтингування університетів та моніторинг кар’єри випускників, аби інформацію про рівень знань, перспективи кар’єри та заробітної плати могли легко отримати абітурієнти та їхні батьки.

«Для моніторингу кар’єри потрібно синхронізувати низку баз даних – єдину державну в освіті, фіскалів, Мінсоцполітики тощо. Це працює в світі і ці параметри включають у рейтинг університетів. Зараз ми над цим працюємо», – каже Юрій Рашкевич.

Рейтингування ж університетів потребує, за його словами, або впровадження ЗНО перед отриманням диплома бакалавра, або розширення переліку спеціальностей, де складається єдиний державний кваліфікаційний іспит.

По-третє, має змінитись система фінансування університетів. Зараз найбільше грошей має виш, де найбільше студентів-бюджетників, тож ректори часто звертають увагу на кількість, а не на якість. Юрій Рашкевич каже, що гроші мають іти за студентом, але не в будь-який університет, а лише у визначені державою лідери з підготовки у тій чи тій галузі.

Окремо заступник міністра освіти наголошує, що потрібно передбачити механізми, що дозволять коштам, які держава виділяє на бюджетників, іти і в рейтингові приватні ВНЗ.

Читайте також: УКУ зібрав рекордні 12,5 млн гривень на розвиток університету

«Це потребує серйозної зміни законодавства – бюджетного кодексу, низки законів. А головне – перемогти сильний супротив спільноти державних університетів, які вважають, що гроші мають приходити тільки їм. Гроші для студента, а не для інституції», – пояснює урядовець.

По-четверте, за словами Юрія Рашкевича, у 2019 році створять агентство кваліфікації, до якого увійдуть представники мінекономіки, мінсоцполітики, міносвіти, роботодавців і профспілок. Це агентство аналізуватиме потреби ринку та державні освітні замовлення, щоб встановити зв’язок між освітою та реальністю.

По-п’яте, вже цьогоріч передбачені кошти на базове фінансування проектів молодих науковців та університетів, де вони працюють. На це виділили 100 млн грн. Також створили науковий фонд, в якому заклали 250-260 млн грн. Окремо, каже Юрій Рашкевич, будуть гроші від Президента, що їх розподілятимуть восени.

Щодо молодих науковців, то запроваджується також нова система захисту наукових робіт: комісії будуть тимчасовими і складатимуться з фахівців галузі, якої стосується наукова робота.

Читайте також: Топ-10 найдорожчих спеціальностей львівських вишів

«Аспіранти побачать, що їм не треба мучитись, щоб дістати ступінь, і що далі вони зможуть займатись наукою. Держава дуже добре розуміє, що без такого типу інвестицій вона не матиме інших інструментів, щоб затримати талановитих молодих людей в Україні», – каже Юрій Рашкевич.

Детальніше про реформування вищої освіти та українські перспективи читайте в інтерв’ю Tvoemisto.tv з Юрієм Рашкевичем в межах проекту Амбасадори Твого міста.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!