Що зміниться в Україні з 1 листопада

2587 0
Із листопада на українців очікує низка змін, що стосується податків на житло, вартості оформлення деяких документів та придбання ліків.
Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

Вартість документів 

Із 1 листопада в Україні зросте вартість термінового оформлення паспорта, закордонного паспорта та проїзного документа біженця. Так, із листопада в Україні подорожчає:

  • оформлення паспорта громадянина України протягом 10 днів — із 252 грн до 496 грн;
  • оформлення закордонного паспорта за три чи сім днів — зі 704 грн до 992 грн;
  • оформлення й обмін проїзного документа біженця — з 226 грн до 452 грн;
  • оформлення й обмін посвідчення біженця, крім оформлення посвідчення біженця вперше, — зі 168 грн до 336 грн;
  • оформлення й обмін посвідки на тимчасове проживання — з 352 грн до 452 грн;
  • оформлення й обмін картки мігранта подорожчає зі 199 грн до 399 грн.

 

Крім цього, згідно з рішенням Кабміну, через шість місяців після скасування воєнного стану в Україні оформлення внутрішнього паспорта протягом 20 днів коштуватиме 248 грн, а закордонного паспорта — 496 грн.

Тарифи на світло з 1 листопада 2022

Відповідно до Закону № 7427 від 29 липня 2022 року, тарифи на газ, опалення та гарячу воду не можна піднімати вище рівня 24 лютого 2022 протягом воєнного стану та шести місяців після нього. Водночас це не стосується світла.

Тарифи на електроенергію в Україні були затверджені ще влітку 2021 року постановою уряду № 859 від 11 серпня, а дійсні до 31 жовтня 2022 року.

Читайте також: Українці зможуть оформляти ID-картки та паспорти за кордоном

До 31 жовтня 2022 тариф на світло становив 1,44 грн, якщо споживачі використовують менше ніж 250 кВт на місяць, якщо більше 250 кВт — по 1,68 грн. І наразі не відомо, як зростуть ціни.

Грошова допомога українцям

1 листопада набуває чинності постанова Кабінету міністрів, яка забезпечує створення рахунку для виплати допомоги мешканцям деокупованих територій та евакуйованим особам. Надання грошової та гуманітарної допомоги їм відбуватиметься за рахунок коштів, що надходитимуть на гуманітарний рахунок Мінреінтеграції, відкритий у Національному банку. Так, на рахунок зможуть надходити кошти донорів.

Кошти видаватимуться обласним військовим адміністраціям на закупівлю продовольства, одягу, ліків, а також евакуацію громадян та облаштування місць їхнього компактного розміщення.

Розмір одноразової допомоги для мешканців деокупованих територій або осіб, які вимушені евакуюватися, буде таким:

  • діти й особи з інвалідністю — 3 000 грн;
  • всі інші категорії — 2 000 грн.

Податок на продаж нерухомості з 1 листопада

Із 1 листопада починає діяти Закон №2600, що передбачає збільшення податків за продаж об'єктів нерухомості. Зокрема, за новими правилами наступні продажі нерухомості будуть обкладатися податком 18% та 1,5% військового збору.

Е-рецепт на окремі препарати

В Україні спрощують доступ до необхідних лікарських засобів пацієнтам, які потребують складного лікування відповідно до медичних показань, а також додатково посилюють контроль за відпуском з аптек ліків, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини. Запуск електронного рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби відбудеться в листопаді цього року. 

Як повідомили у МОЗ, лікарі закладів, які підключені до електронної системи охорони здоров’я, повинні будуть призначати ці ліки за електронними рецептами, а якщо не підключені до ЕСОЗ – за паперовими з використанням спеціальних рецептурних бланків форми №3.

Читайте також: До чого може призвести зловживання антибіотиками при самолікуванні. Пояснення

Водночас для відпуску таких препаратів за е-рецептом аптечні заклади, що мають відповідну ліцензію, повинні обов’язково зареєструватися в ЕСОЗ. Так, із випискою е-рецепта пацієнту надходитиме смс із номером рецепта та унікальним кодом погашення, які він має повідомити фармацевту в аптеці для того, аби отримати препарати, призначені рецептом.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!